
Mediterrán burek

Burek hús nélkül? Mediterrán csavart rétesünk egyáltalán nem tartalmaz húst, de mégsem csak vegetáriánusoknak ajánljuk. Tökéletes vacsora egy késő nyári napon.
- kb. 25 perc
- 220°C
- 200°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 burekhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 500 g ricotta
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 szál rozmaring apróra vágva
- 1 szál kakukkfű apróra vágva
- 1 üveg ecetes paradicsom/aszalt paradicsom lecsepegtetve, apróra vágva
- aszalt paradicsom pácolaja
- 1 üveg ecetes articsóka
- petrezselyem apróra vágva
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A ricottát a fokhagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, articsókával és a paradicsommal összekeverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
-
Lépés 3
3 lap tésztát megkenünk olajjal, majd a másik 3 tésztát ezekre helyezzük.
-
Lépés 4
A tészták szélét vékonyan megkenjük olajjal, majd úgy helyezzük őket egymás mellé, hogy egy hosszú tésztalapot kapjunk.
-
Lépés 5
A tészta alsó harmadára ricottás tölteléket teszünk, majd egy konyharuha segítségével alulról feltekerjük.
-
Lépés 6
A tésztahengert spirál formában összetekerjük és egy kb, Ø 22 cm átmérőjű sütőformába tesszük, majd újra megkenjük a paradicsom olajpácával.
-
Lépés 7
A bureket a sütő alsó sínén kb. 25 perc alatt ropogósra sütjük. Sütés után a petrezselymet a maradék olajjal összekeverjük és megkenjük vele a bureket.
Ha szeretjük, tehetünk egy kevés olajbogyót is a keverékbe.