
Spenótos-fetás burek
Házi burek, egyszerűen? Ez a különleges töltött tészta az albán konyha tradicionális étele. Nem kell azonban oda utaznod ahhoz, hogy otthon is élvezd ezt a finom péksüteményt, amit most spenótos változatban hoztunk el Nektek.
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 sütőformához (kb. Ø 21 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 400 g fagyasztott spenótlevél
- 250 g feta sajt apróra törve
- 1 tojás
- 1 ek. tej
- őrölt bors
- 1 ek. szezámmag a szóráshoz
- 1 ek. vaj a kenéshez

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A spenótot egy kis olajon kevés ideig pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A fetasajtot a tojásfehérjével, a tejet pedig a tojássárgájával összekeverjük.
-
Lépés 4
A kihűlt spenótot a feta keverékkel óvatosan összekeverjük, és borssal ízesítjük.
-
Lépés 5
2 tésztalapot egymásra helyezünk, és a tészta alsó harmadára tölteléket teszünk, majd feltekerjük. Csiga formát tekerünk belőle, majd egy kivajazott sütőforma közepére helyezzük. Ismételjük meg ezt a folyamatot addig, amíg el nem fogynak a tésztalapok. A megtöltött tésztákat a sütőformában lévő csigára fűzzük, kitöltve ezzel a sütőformát.
-
Lépés 6
A a tejes-tojássárgájával megkenjük, majd szezámmaggal megszórjuk.
-
Lépés 7
A bureket a sütő középső sínén kb. 30 percig aranybarnára sütjük.
Természetesen fagyasztott helyett friss, blansírozott spenótleveleket is használhatunk.