
Tökös-mákos rétes
- kb. 20-25 perc
- 190°C
- 170°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Egy tálhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 50 dkg sütőtök megtisztítva, meghámozva, reszelve
- 50 dkg mák őrölve
- 20 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek. fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- olaj
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 1 tojássárgája
- só

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 190° C-ra előmelegítjük és a tésztát közvetlenül a hűtőből kivéve előkészítjük.
-
Lépés 2
A mákot, a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, citromhéjat, egy csipet sót és a reszelt sütőtököt jól összedolgozzuk.
-
Lépés 3
Egy csomag tésztát kibontunk és kitekerjük. Kettéválasztjuk a lapokat, olajjal vékonyan megkenjük őket, majd egymásra helyezzük. A legfelső olajozott lapot megszórjuk zsemlemorzsával. Ugyanezt megcsináljuk a másik csomag tésztával is.
-
Lépés 4
A tökös, mákos tölteléket megfelezzük. Hosszában a tészta egyik felén eloszlatunk egy adag tölteléket úgy, hogy a széleknél 2 cm szabadon maradjon. A rövidebb oldalakon behajtjuk a tésztát 1 cm szélességben. A töltelékes oldalról kezdve feltekerjük és egy kerek tálba fektetjük, végül megkenjük a tojássárgával. Ugyanezt megismételjük a másik csomag tésztával is.
-
Lépés 5
A sütő alsó sínén kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.