húsvét gyerekekkel

Húsvét gyerekekkel - 7 egyszerű tipp

Jön a húsvéti nyuszi! Van számodra 7 tippünk, amelyekkel különösen széppé varázsolhatod a gyerekek számára a húsvéti ünnepet.

Üdvözletét küldi a húsvéti nyuszi! Amikor a húsvéti nyuszi meglátogat bennünket, a gyerekek mindig nagyon izgatottak. S mivel ekkor van a tavaszi szünet is, a húsvéti időszak családi összejövetelekre is kiváló alkalmat nyújt. Van számodra hét egyszerű tippünk ahhoz, hogyan varázsold a húsvéti időszakot csodálatos családi ünnepé.

1. Közös húsvéti tojásfestés.

Úgy gondoljuk, hogy az otthoni tojásfestés valódi húsvéti hangulatot teremt. Igazán telt, erőteljes színeket kapsz, ha a tojásfestéshez a boltokban kapható, zacskós festéket veszel. Saját készítésű festékkel az eredmény kevésbé színpompás, de környezetbarát és izgalmasabb a gyerekek számára is. Tehát elő a spenóttal, lila káposztával és társaikkal! Ha természetes anyagokkal festesz tojást, elolvashatod a „Ha a nyúl hozza a tojásokat” c. blogbejegyzésünket. Akkor lesz a dolog igazán kreatív, ha a tojásaitokat filctollakkal, vízfestékkel vagy ujjfestékkel festitek meg. Ezt a kicsik akár már teljesen egyedül is csinálhatják.

Még valami: Ha még azt is tudni szeretnéd, honnan ered ez a hagyomány, akkor olvasd el a „Végre húsvét!” című cikkünket.

2. Egyszerű húsvéti finomságok sütése

Süssünk, süssünk húsvétra! A gyerekek imádnak a konyhában segíteni. S mivel mi a Tante Fanny-nál imádjuk az új recepteket, készítettünk néhány egyszerű receptet, amelyek elkészítésébe a gyerekeket is be lehet vonni. Az édes leveles tészta-nyuszikat aztán büszkén tálalhatják a gyerekek a húsvéti közös kávéhoz – ez „édes” minőségi időtöltést jelent az egész családnak. Amit még közösen süthettek: édes húsvéti bárányunkat, húsvéti sárgabaracklekváros gríztortánkat vagy mákkal töltött leveles tésztás nyuszinkat.

3. Közös kézműveskedés

Van két egyszerű tippünk kézműves tevékenységekhez, amelyekhez csak olyan dolgok kellenek, amelyek otthon biztosan mindenkinél megtalálhatók.

HÚSVÉTI NYUSZI ÉS KISCSIBE

Hogyan készíts WC papír gurigából színes hajtogatólapok (vagy saját festésű fehér (nyomtató)papír) segítségével aranyos húsvéti nyuszit vagy csibét. Ehhez egyszerűen ragaszd körbe sárga vagy barna papírral a gurigát. A guriga elejére jöhet a nyuszi vagy csibe feje. A szemeket és a csőrt vagy orrot ráfesthetitek, vagy ezeket is vágjátok ki és ragasszátok fel. A guriga aljára jöhetnek a lábak.

SZÍNES TOJÁSOK

Készítsétek el saját magatok a húsvéti dekorációt és teremtsetek igazi húsvéti hangulatot. Fújd ki a tojásokat és egy stoppolótűvel (ami legyen hosszabb, mint a tojás), húzz át rajta egy szép szalagot és kösd meg az alján. Egy, pontosabban két ötlet a tojások kifújásához: Az alsó lyuk legyen nagyobb, mint a felső, illetve ha a sárgáját átszúrod, a tojás sokkal könnyebben eltávolítható. A tojás díszítését a fantáziátokra bízzuk! Egy kis inspiráció: ragaszthattok rá selyempapírt, kifesthetitek ujjfestékkel, vízfestékkel vagy filctollal, díszíthetitek flitterekkel, kristályokkal, kiszúrt agyagpapírfigurákkal, tollakkal, pomponokkal vagy szárított virágokkal, vagy ragaszthattok rá színes tojáshéjmozaikot.

4. Írjatok a húsvéti nyuszinak

A húsvéti nyúlnak tényleg van postacíme. Így már nemcsak a Jézuskának írhattok, hanem Németországba a húsvéti nyúl postahivatalába is küldhettek levelet. A leveleket Hanni nyuszi kapja meg. Hanni nyuszi címe Németországban a következő:

Hanni Hase

Am Waldrand 12

27404 Ostereistedt

A legjobb dolog, hogy minden levélre garantáltan válaszolnak. Hanni nyuszi elmeséli, mi történik a húsvéti postahivatalban és küld egy kis meglepetést is. Ehhez a levélnek nagypéntek előtt legalább egy héttel el kell jutnia a húsvéti postahivatalba.

5. Közös tojásfa készítés

Az egyik, nagy hagyományokra visszatekintő szokás a barkából készült tojásfa díszítése. Az ágakat a termelői piacon, a virágüzletben lehet beszerezni, vagy azok egy húsvéti séta során a természetben is gyűjthetők. Ha a csokrot egy vázába teszitek, saját készítésű tojásokat akaszthattok rá. Vagy színes krepp papírból vágott szalagokat is köthettek az ágakra.

6. Húsvéti tűz gyújtása

A húsvéti tűz nem csak a gyerekek számára különleges. Számos helyen nyilvános tüzeket gyújtanak, de a saját kertetekben is gyújthattok egy kisebb máglyát. Az is nagyon jó, ha a tűzön megsüttök pár kolbászt vagy nyárson kenyeret. Ez ugyanis tökéletesen megvalósítható a friss gasztro pizzatésztánkkal.

7. Húsvéti játékok a szabadban

Végre itt a tavasz! Húsvétkor újra kimehetünk a természetbe. Ehhez hoztunk pár szuper húsvéti játékot:

HÚSVÉTI TOJÁSOK KERESÉSE

Egyszerűen rejts el néhány fából, csokiból vagy műanyagból készült húsvéti tojást a kertben vagy a parkban. A gyerekek szaladgálhatnak, miközben a tojásokat keresik. Hogy a dolog izgalmasabb legyen, minden körben változtathattok a szabályokon. Az nyer, aki a legtöbb tojást gyűjtötte, vagy aki megtalálja a piros tojást vagy éppen az, aki a legkisebb tojást gyűjti be, stb.

TOJÁSFUTÁS

Ebben a játékban egy mélyebb evőkanálba tett főtt tojással kell a lehető leggyorsabban végighaladni egy előre kijelölt pályán. Az a győztes, aki először ér be a tojással a kanalában a célba.

HÚSVÉTI KINCSVADÁSZAT

Húsvéti fészek keresése – kicsit másképp. Szervezz kincsvadászatot, amelynek a végén a nyúl kincse vár. Használj kis papírokat, amelyek utalásokat tartalmaznak vagy rajzolj a padlóra és a falakra krétával nyilakat. Nagyon jó szórakozás!

Még valami: Ha a rossz időjárás miatt esőnapot kell tartani, akkor is van egy tippünk számotokra: Irány a mozi – már játszák a húsvéti „Nyuszi suli 2 – A húsvét mentőakció” című filmet.