7 tipp a bogyós gyümölcsök konyhai felhasználásához

A gyűjtéstől a szüreten át egészen a feldolgozásig Összegyűjtöttünk neked 7 tippet a bogyós gyümölcsök konyhai felhasználásához. Továbbá: Esélyt sem adunk a gyümölcsfoltoknak a ruhán!

Ha nyár, akkor bogyós gyümölcsök. A választék nagy, a bokrokon érik az édes szeder, az eper, az áfonya, a málna és még sok más gyümölcs. Ami a legjobb: Ezek a gyümölcsök nemcsak jó ízűek, de nagyon egészségesek is. Minden falattal vitaminok, ásványi anyagok, rostok és másodlagos növényi hatóanyagok jutnak a szervezetünkbe. Ugyanakkor a gyümölcsök kalóriatartalma rendkívül alacsony, 100 grammonként legfeljebb 44 kalória. Tökéletesek tehát a nyári bogyós ételekbe, amikhez a következő ötleteink vannak:

 

1. Leszedni vagy megvenni?

Az a jó, ami örömet okoz. Akár megveszed, akár saját magad szeded, a bogyós gyümölcsök mindig jó ízűek. Bár a vadon termő fajták íze természetesen különbözik a háziasított bogyós gyümölcsökétől. A legjobb, ha megkóstolod őket, és magad választod ki a kedvencedet! A vadon termő bogyós gyümölcsök lelkes vadászainak azonban ügyelniük kell arra, hogy csak olyan gyümölcsöt szedjenek, amelyet száz százalékosan felismernek – biztos, ami biztos.

2. A friss gyümölcsök szüretelése

Érett vagy nem érett, ez itt a kérdés. A gyümölcs színe nem mindig megbízható jelzés. Ha például egy málna piros, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy édes és leszedhető. Csak akkor érett, ha könnyen leválik a növényről. A szedren vagy az áfonyán megjelenik egy fehéres, fátyolszerű réteg, a szeder kékesfeketévé válik és enyhe nyomással leszedhető, az eper a csúcsáig piros, és könnyen leválik a csészelevélről. Az is megbízható eredményt hoz, ha megszagoljuk a gyümölcsöt, ugyanis ha érett, akkor jó illatú.

Fontos: A bogyós gyümölcsök a leszedésük után nem érnek meg. Az egyetlen kivétel ez alól az egres.

 

3. A bogyós gyümölcs megfelelő tárolása

Általában hűvös és sötét helyen kell őket tárolni. Tehát vagy a hűtőszekrény zöldségrekeszében, vagy a pincében. A felesleges benyomódások elkerülése érdekében a bogyókat mindig egymás mellett kell tárolni. Tányérba vagy lapos tálba helyezve a gyümölcs nem lesz kásás. A rendszeres penészellenőrzés során a rossz gyümölcsöket ki kell szedni, hogy azok ne fertőzzék meg a mellette lévőket. A szirmokat, csészeleveleket és a szárakat csak közvetlenül a feldolgozás előtt távolítsd el.

 

4. A bogyós gyümölcsöket nem ajánlatos megmosni

A víz által elveszítik az aromájukat. Az íz érdekében lehetőleg ne mosd meg a saját gyűjtésű gyümölcsöt; vásárolt gyümölcsök esetében gyakran nem tudod elkerülni a megmosást. Ebben az esetben tölts vizet egy edénybe, vagy engedj vizet a mosogatóba, rövid időre tedd vízbe a gyümölcsöket, majd egy konyharuhán hagyd őket lecsepegni.

 

5. A bogyós gyümölcsök feldolgozása

A gyümölcsök természetesen frissen a legfinomabbak. De lefagyasztva, lekvárként vagy szirupként elkészítve könnyen visszaidézheted a nyár ízeit. Alapvetően minden bogyós gyümölcs lefagyasztható. Hogy szépek maradjanak, a legjobb, ha egymás mellé tálcára helyezed és így fagyasztod le őket. Csak ezután helyezhetők a fagyasztótasakba. A bogyós gyümölcsök íze csodálatos a müzliben vagy joghurtban, mártásokban, tortákban, süteményekben, fagylaltként vagy turmixokban. Könnyen pürésíthetők és adagonként jégkockatartóba tölthetők.

Azokat a bogyós gyümölcsöket, amelyeket később lekvárként, befőttként, szörpként vagy chutney-ként akarsz felhasználni, lehetőleg a kívánt mennyiségben tárold a fagyasztótasakban. Ebben az esetben nem baj, ha összeragadnak. Mindenképpen jegyezd fel a súlyukat, különben nehéz lesz később a feldolgozás során a megfelelő mennyiségű cukrot, mézet vagy agávészirupot hozzáadni.

6. Bogyós gyümölcsök másképpen

Nem kell mindig édesen feldolgozni őket, jót tesz nekik néha egy kis tűz is. Gondolkodj kicsit másképp, kapcsold be a grillt, és készíts a hús mellé pikáns epres-paradicsomos salsa szószt. A bogyós gyümölcsökkel és sötét balzsamecettel készült saláta könnyű és frissítő ebéd, a bogyós gyümölcsök és a sajtok amúgy is jól kiegészítik egymást. A steak tökéletesen harmonizál a szedres chiliszósszal, a pisztráng pedig a paradicsomos-cukkinis-egreses zöldségekkel. Kombinálhatók szezonálisan vagy egészen szokatlan módokon. Kísérletezz bátran!

 

7. A gyümölcsfoltok eltávolítása

Ha a konyhában a főzés során a bogyós gyümölcs foltot hagyott a ruhádon, öntsd le a foltot egyszerűen ásványvízzel. Ez a legjobb módja annak, hogy megszabadulj a friss foltoktól. Ehhez többször nedvesítsd be a foltot, majd azonnal mosd ki a ruhát mosógépben.