Lilakáposztás rétes
A hűvösebb évszak elengedhetetlen zöldsége a lilakáposzta, az egyik kedvenc ételünk pedig ilyenkor a káposztás rétes. Ez a lilakáposztás rétes hozza a klasszik káposztás változat ízélményét, ellenben a gesztenye plusz ízt ad a tölteléknek. Próbáld ki Te is vacsorára, imádni fogja a család!
- kb. 30 perc
- 200°C
- 190°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 600 g lilakáposzta apróra vágva vagy szeletelve
- 1 vöröshagyma karikákra vágva
- kevés olívaolaj
- 2 ek. cukor
- kevés kömény
- 125 g krémsajt
- kevés friss majoránna
- ízlés szerint kevés gesztenyepüré
- kevés ecet
- kevés vaj a kenéshez
- őrölt só és bors
- kevés petrezselyem
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Forró serpenyőben az olívaolajon felmelegítjük a cukrot, majd rászórjuk a hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a lilakáposztát, egy kevés ecetet és jól megkeverjük.
-
Lépés 3
Fedjük le a serpenyőt, és körülbelül 20 percig alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett dinszteljük a káposztát. Ha kész, hagyjuk kihűlni és ízlés szerint sóval, borssal és köménymaggal ízesítsük.
-
Lépés 4
A tésztákat kitekerjük, és megkenjük egy kevés vajjal. A tészta alsó harmadára tegyük a lilakáposztás tölteléket, tegyünk a tetejére egy kevés gesztenyepürét, majd hajtsuk be a tészta széleit, és egy konyharuha segítségével alulról felfelé tekerjük fel.
-
Lépés 5
A réteseket az illesztéssel lefelé fordítva egy kiolajozott tepsibe tesszük és vajjal megkenjük.
-
Lépés 6
A sütő középső sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Díszítsük petrezselyemmel.
A lilakáposztás rétes íze igazán illik vad- illetve marhahúsos ételekhez, vagy tálaljuk vegetáriánus főételként zöldfűszeres joghurtos mártással.