Tökös krémes
- 8-10 perc
- 210 °C
- 190 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 főre:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 1 tojás
- 3 ek színes borskeverék
- 300 g sütőtök felkoczáva
- Vaj a sütéshez
- 250 g tejföl
- 100 ml tejszín felverve
- 2 ek méz
- szerecsendió őrölve
- Só, bors ízlés szerint
- 1 fej fejes saláta felvágva
- Fél fej jégsaláta felvágva
- 1 cs. retek felkockázva
- 1-2 db körte felkockázva
- tök felkockázva
- Néhány szem dió pucolva, darabolva
A színes salátához:
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki egy tepsire, felvert tojással kenjük meg, könnyedén hintsük meg a színes borssal, és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 3
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 8-10 percig süssük, hagyjuk kihűlni, és hosszában vágjuk el 3 egyenlő részre.
-
Lépés 4
A felkockázott tököt vajon futtassuk meg, adjuk hozzá keményítőt, főzzük puhára, pürésítsük, és hagyjuk jól kihűlni.
-
Lépés 5
A töltelékhez a tejfölt keverjük simára, adjuk hozzá a tökpürét, mézzel és a fűszerekkel ízesítsük, végül adjuk hozzá a felvert tejszínt.
-
Lépés 6
Az egyik leveles tésztát kenjük meg a krémmel, fektessük rá a második lapot, erre ismét krémet kenjünk, végül a harmadik lappal fedjük le.
-
Lépés 7
Hűvös helyen hagyjuk állni, pikáns salátával, dióval tálaljuk.
Kiválóan alkalmas előételként, vagy grillezett lazacpisztránghoz köretként.
A tök helyett használhatunk akár karfiolt, vagy karalábét!