Tökös rétes tökmaggal
- 30 perc
- 220 °C
- 200 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 300 g
- 500 g tök reszelve
- 1 hagyma finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma összenyomva
- 1 tojás (szétválasztva)
- 3 ek tökmag apróra vágva
- 2 ek olaj
- 2 ek ecet
- frissen őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tököt pucoljuk meg, vágjuk félbe, a magját távolítsuk el és a tököt reszeljük le. Csavarjuk ki a levét.
-
Lépés 3
A hagymát olajon pirítsuk meg, adjuk hozzá a tököt, sót, borsot, ecetet és 5 perc alatt pároljuk puhára. A tölteléket hagyjuk kihűlni, majd a tojássárgáját és 2 evőkanál tökmagot keverjük hozzá.
-
Lépés 4
A leveles tésztát a sütőpapírral együtt tekerjük ki tepsire, majd hosszában középre tegyük rá a tölteléket úgy, hogy 5 cm-t a széleken szabadon hagyunk.
-
Lépés 5
A tésztaszéleket felvert tojásfehérjével kenjük meg, majd a tésztát mindkét oldalról hajtsuk a töltelékre. A rétest kenjük meg a maradék felvert tojással.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 35 perc alatt süssük aranybarnára.
A rétest fűszeres szósszal tálaljuk. Egy joghurtot vagy tejfölt keverjünk össze fűszerekkel, fokhagymával, sóval és borssal.