Idény szerinti zöldségek

Az otthon termesztett zöldségek a legfinomabbak, főleg, ha rögtön szedés után feldolgozza. Szeretnék egy kis áttekintést adni, hogy a bőséges zöldségkínálatból mindig a megfelelőt válassza az ételek elkészítéséhez.

Itt találja a zöldségnaptárat

8a07e8ae5d

770a733a40

Medvehagyma

A medvehagyma a tavasz igazi hírnöke, az első friss zöld a hideg évszak után. A medvehagyma értékes vad zöldség. Mivel főzéskor gyorsan elveszíti az aromáját, csak főzés végén célszerű az ételhez adni. Próbálta már a medvehagymás rétest?

Fehér káposzta

Szedési ideje május közepétől októberig tart. A fehérkáposzta egy kedvelt hozzávaloja az őszi – téli ételeknek. Íze lágy-fűszeres, aromája köménnyel fűszerezve nagyon jól érvényesül.
A fehérkáposzta tartalmaz aszkorbint, a C vitamin egy fajtáját, ami nem távozik főzéskor. A fehér káposztából készíthet egytálételeket, salátát, vagy káposztás rétest.

8339d1bba7

1114f9c7ea

Vörös káposzta

Június közepétől októberig tart a szedési ideje. A korai fajták hűtőszekrényben tárolandók, de a késői, őszi változat akár 1 hónapig is eltarthetó megfelelő körülméynek között. Vásárláskor figyeljen arra, hogy a külső levelek zártak legyenek. Nyersen felhasználva közkedvelt hozzávalója különböző salátáknak, de párolva remek kiegészítője húsételeknek. Szárnyasok, kacsa és liba, valamint vadételek kedvelt körete. Isteni a friss rétestésztából elkészített vörös káposztás – körtés rétes.

Tök

A szezonja már júniusban kezdődik és szeptember végéig tart. A tök akkor érett, ha megkopogtatva tompa, üres hangot hallat, a szára fás és a héját körömmel nem lehet megkarcolni. Minél erősebb a színe, és minél kisebb a tök, annál gazdagabb vitaminokban és annál teljesebb az íze is. Tök felhasználásával elkészített klasszikus recept a tökös rétes hagymával és kolbásszal friss rétestésztából.

907a717588

7234277a95

Burgonya

A burgonya szedési ideje június közepétől novemberig tart. A gumók íze a fajtától függ, van lágyabb, vajasabb és erőteljesebb ízű variációja. Nagyon sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle leves, egytálétel, főzelék, köret vagy akár saláta. Készítse el különféle hozzávalókkal, fűszerezéssel és tálalja különböző húsételekhez. Mit szólna egy szalonnával és tepertővel elkészített burgonyás réteshez friss rétestésztából?

Sárgarépa

A sárgarépa, attól függően, hogy melyik fajtához tartozik, májustól decemberig szedhető. A sárgarépa az a zöldség, amelyik a legmagasabb arányban tartalmazza a karotint. A sárgarépát vajon párolva készítse el, így a szervezete a lehető legnagyobb mértékben tudja az A vitamint felvenni és felhasználni.

Próbálja ki a tészta bonbont, vagy más zöldséges ételt, hogy elegendő vitaminhoz juttassa szervezetét.

ad318f4dcb

7e3772f2b2

Rókagomba

A rókagomba már az ókorban is ismert és kedvelt gombafajta volt. Júniustól novemberig szedhető. Erdőtalajon, bokros helyeken, mohás és nyirkos hegyoldalon többnyire csoportosan fordul elő. Tölgyesekben, bükkerdőben és fenyvesekben leggyakoribb az előfordulása. A pikáns rókagombás torta nagyon finom őszi étel. A gomba megtisztítva és nedves konyharuhába csomagolva hűtőszekrényben akár 5 napig is frissen tartható.

Vargánya

A legideálisabb szedési ideje júliustól októberig terjed, fenyőerdőkben található, de szerencsével lombos erdőben is rábukkanhatunk. A vargányához nagyon jól illik a hagyma, főként a mogyoróhagyma vagy fokhagyma. A vargánya nagyon finom, különleges ízű, telt aromával rendelkező gomba, petrezselyemmel, kakukkfűvel és zsályával ízesítve nagyon finom ételt készíthet belőle. Aromáját a koriander kiemeli. Kényeztesse vendégeit gombás töltelékkel készített leveles tészta kiflivel.

A vargányát ne műanyag zacskóba gyűjtse, mert hamar tönkremegy. Gyűjtse kosárba, akkor nem törik és nem sérül.

21f77d0cb8

6397401b9b

Paprika

A zöld paprika áprilistól október közepéig terem. A sárga és a piros júliustól októberig érik. A paprika sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Nyersen is nagyon finom, de különböző főtt ételek hozzávalójaként különleges ízt ad.
Könnyű, nyári uzsonna a friss leveles tésztából elkészített paprikakrémes szeletek.

Spenót

Áprilisban friss színfolt a spenót. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt növény. A spenót nagyon fontos vas- és vitaminforrás. A friss spenót csak néhány napig eltartható. Nedves kendőbe tekerve hűtőszekrényben két napig friss marad. Felhasználás előtt alaposan mossa meg, mert sok esetben földes, homokos lehet a szár alsó része. A friss spenót összeesik, így  kb. 1 kg spenótlevélre van szükség ahhoz, hogy 500 g blansírozott spenótot kapjunk. Szeretné vendégeit meglepni? Készítsen spenótos tortácskát fetával!

f5cf0de5d0

5dd51b970e

Brokkoli

A brokkoli május közepétől november közepéig terem. Különösen gazdag ásványi anyagokban. Nem csak a rózsái, hanem a rózsák alatti szár is ehető. A friss leveles tésztából elkészített színes zöldséges torta spárgával és brokkolival igazán sok vitamint tartalmazó, egészséges étel.

Paradicsom

A paradicsom július közepétől október közepéig érik. Neve a paradicsomalma kifejezésből rövidült. A paradicsomot mindig éretten, pirosan szüretelje, a napérlelte paradicsom aromájának nincs párja. Az üzletek polcain található paradicsom nem mindig ízlik, hiszen sokszor zölden leszedik, és a polcon érik meg.
Vegyen néhány frissen szedett paradicsomot és készítsen paradicsomos – mozzarellás – bazsalikomos szeleteket friss pizzatésztából.

47149980d7

Cukkini

Június közepétől októberig termő zöldségfajta. Intenzív ízű zöldség, az uborkához hasonlóan a héja is fogyasztható. Rántva, párolva, vagy töltve egyaránt nagyon finom.
Egy recept, ahol a cukkini íze jól érvényesül: a friss leveles tésztából elkészített cukkinis – sajtos pizza.

c7188e874f

5c35707250

Karalábé

A karalábé már júniustól megtalálható a kertekben. A piacokon kedvére válogathat, akkor friss, ha a levelei nem ernyedtek. Nyersen felhasználható különböző salátákhoz, párolva köretként, de a finom zöldséglevesek és húsleves elengedhetetlen hozzávalója. A friss leveles tésztából készített pikáns torta csirkehússal és zöldségekkel – egy csodálatos ízkombinációt adó étel.

Spárga

Áprilistól júniusig terem. A spárga vásárlásakor figyeljünk arra, hogy egy selymes, kicsit fényes héj kell, hogy borítsa. A spárgát hűvös, sötét helyen kell tárolni. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4 napig tartható el.
Készítsen friss rétestésztából sonkás spárgatekercset,nagyon finom előétel.

333b0573ab