Idény szerinti zöldségek

Az otthon termesztett zöldségek a legfinomabbak, főleg, ha rögtön szedés után fel is dolgozzuk. Szeretnénk egy kis áttekintést adni, hogy a bőséges zöldségkínálatból mindig a megfelelőt válaszd az ételek elkészítéséhez.

Itt találod a zöldségnaptárat

Medvehagyma

A medvehagyma a tavasz igazi hírnöke, az első friss zöld a hideg évszak után. A medvehagyma értékes vad zöldség. Mivel főzéskor gyorsan elveszíti az aromáját, csak főzés végén célszerű az ételhez adni. Próbáltad már a medvehagymás rétest?

Fehér káposzta

Szedési ideje május közepétől októberig tart. A fehérkáposzta egy kedvelt hozzávalója az őszi – téli ételeknek. Íze lágy-fűszeres, aromája köménnyel fűszerezve nagyon jól érvényesül.
A fehérkáposzta tartalmaz aszkorbint, a C vitamin egy fajtáját, ami nem távozik főzéskor. A fehér káposztából készíthet egytálételeket, salátát, vagy káposztás rétest.

Vörös káposzta

Június közepétől októberig tart a szedési ideje. A korai fajták hűtőszekrényben tárolandók, de a késői, őszi változat akár 1 hónapig is eltartható megfelelő körülméynek között. Vásárláskor figyeljen arra, hogy a külső levelek zártak legyenek. Nyersen felhasználva közkedvelt hozzávalója különböző salátáknak, de párolva remek kiegészítője húsételeknek. Szárnyasok, kacsa és liba, valamint vadételek kedvelt körete. Isteni a friss rétestésztából elkészített vörös káposztás – körtés rétes.

Tök

A szezonja már júniusban kezdődik és szeptember végéig tart. A tök akkor érett, ha megkopogtatva tompa, üres hangot hallat, a szára fás és a héját körömmel nem lehet megkarcolni. Minél erősebb a színe, és minél kisebb a tök, annál gazdagabb vitaminokban és annál teljesebb az íze is. Tök felhasználásával elkészített klasszikus recept a tökös rétes hagymával és kolbásszal friss rétestésztából.

Burgonya

A burgonya szedési ideje június közepétől novemberig tart. A gumók íze a fajtától függ, van lágyabb, vajasabb és erőteljesebb ízű variációja. Nagyon sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle leves, egytálétel, főzelék, köret vagy akár saláta. Készítsd el különféle hozzávalókkal, fűszerezéssel és tálald különböző húsételekhez. Mit szólnál egy szalonnával és tepertővel elkészített burgonyás réteshez friss rétestésztából?

Sárgarépa

A sárgarépa, attól függően, hogy melyik fajtához tartozik, májustól decemberig szedhető. A sárgarépa az a zöldség, amelyik a legmagasabb arányban tartalmazza a karotint. A sárgarépát vajon párolva készítsd el, így a szervezeted a lehető legnagyobb mértékben tudja az A vitamint felvenni és felhasználni.

Próbáld ki a tészta bonbont, vagy más zöldséges ételt, hogy elegendő vitaminhoz juttasd szervezeted.

Rókagomba

A rókagomba már az ókorban is ismert és kedvelt gombafajta volt. Júniustól novemberig szedhető. Erdőtalajon, bokros helyeken, mohás és nyirkos hegyoldalon többnyire csoportosan fordul elő. Tölgyesekben, bükkerdőben és fenyvesekben leggyakoribb az előfordulása. A pikáns rókagombás torta nagyon finom őszi étel. A gomba megtisztítva és nedves konyharuhába csomagolva hűtőszekrényben akár 5 napig is frissen tartható.

Vargánya

A legideálisabb szedési ideje júliustól októberig terjed, fenyőerdőkben található, de szerencsével lombos erdőben is rábukkanhatunk. A vargányához nagyon jól illik a hagyma, főként a mogyoróhagyma vagy fokhagyma. A vargánya nagyon finom, különleges ízű, telt aromával rendelkező gomba, petrezselyemmel, kakukkfűvel és zsályával ízesítve nagyon finom ételt készíthetsz belőle. Aromáját a koriander kiemeli. Kényeztesd vendégeidet gombával töltött táskákkal.

A vargányát ne műanyag zacskóba gyűjtsd, mert hamar tönkremegy. Helyette használj inkább kosarat, akkor nem törik és nem sérül.

Paprika

A zöld paprika áprilistól október közepéig terem. A sárga és a piros júliustól októberig érik. A paprika sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Nyersen is nagyon finom, de különböző főtt ételek hozzávalójaként különleges ízt ad.
Könnyű, nyári uzsonna a friss leveles tésztából elkészített paprikás zöldséges lepény.

Spenót

Áprilisban friss színfolt a spenót. Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában elterjedt növény. A spenót nagyon fontos vas- és vitaminforrás. A friss spenót csak néhány napig eltartható. Nedves kendőbe tekerve hűtőszekrényben két napig friss marad. Felhasználás előtt alaposan mosd meg, mert sok esetben földes, homokos lehet a szár alsó része. A friss spenót összeesik, így  kb. 1 kg spenótlevélre van szükség ahhoz, hogy 500 g blansírozott spenótot kapjunk. Szeretnéd vendégeidet meglepni? Készíts spenótos tortácskát fetával!

Brokkoli

A brokkoli május közepétől november közepéig terem. Különösen gazdag ásványi anyagokban. Nem csak a rózsái, hanem a rózsák alatti szár is ehető. A friss leveles tésztából elkészített brokkolis virslis quiche igazán sok vitamint tartalmazó, egészséges étel.

Paradicsom

A paradicsom július közepétől október közepéig érik. Neve a paradicsomalma kifejezésből rövidült. A paradicsomot mindig éretten, pirosan szüreteld, a napérlelte paradicsom aromájának nincs párja. Az üzletek polcain található paradicsom nem mindig ízlik, hiszen sokszor zölden leszedik, és a polcon érik meg.
Vegyél néhány frissen szedett paradicsomot és készíts paradicsomos – mozzarellás – bazsalikomos szeleteket friss pizzatésztából.

Cukkini

Június közepétől októberig termő zöldségfajta. Intenzív ízű zöldség, az uborkához hasonlóan a héja is fogyasztható. Rántva, párolva, vagy töltve egyaránt nagyon finom.
Egy recept, ahol a cukkini íze jól érvényesül: a friss leveles tésztából elkészített cukkinis galette.

Karalábé

A karalábé már júniustól megtalálható a kertekben. A piacokon kedvedre válogathatsz, akkor friss, ha a levelei nem ernyedtek. Nyersen felhasználható különböző salátákhoz, párolva köretként, de a finom zöldséglevesek és húsleves elengedhetetlen hozzávalója. A friss leveles tésztából készített pikáns torta csirkehússal és zöldségekkel – egy csodálatos ízkombinációt adó étel.

Spárga

Áprilistól júniusig terem. A spárga vásárlásakor figyeljünk arra, hogy egy selymes, kicsit fényes héj kell, hogy borítsa. A spárgát hűvös, sötét helyen kell tárolni. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében 4 napig tartható el.
Készíts friss rétestésztából sonkás spárgatekercset,nagyon finom előétel.