Francia típusú krémes
- kb. 15-20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 4 szelethez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 300 g
- 1 ek. porcukor a tésztára és a tetejére
- 4 szem málna
- apróra vágott pisztácia a szóráshoz
Krém:
- 250 g mascarpone szobahőmérsékleten
- 250 g natúr krémsajt Philadelphia, vagy hasonló
- 100 g porcukor
- 1/2 vaníliarúd
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztalapokhoz a Tante Fanny leveles tésztát 12 darab teljesen egyforma, 12×5 cm-es téglalapra vágjuk (egy csomag leveles tésztából pont ennyi jön ki).
-
Lépés 3
Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, majd ráhelyezzük a tésztalapokat. Szitával vékonyan meghintjük porcukorral, aminek köszönhetően a lapok a sütés során kissé karamellizálódnak majd. A tetejükre borítunk egy, a tepsivel azonos méretű sütőpapírt, majd ráhelyezünk egy másik, ugyanekkora tepsit. Ez nehezékként szolgál, hogy a tészta ne emelkedjen meg. 20 percig sütjük. A pontos sütési idő a sütőnktől függ, ezért kb. 15 perc után érdemes ellenőrizni, hogy szép sötét-e már a színe. Amikor megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
-
Lépés 4
A krémhez (amit korábban is elkészíthetünk) összekeverjük a mascarponét a krémsajttal, porcukorral, egy csipet sóval, a vaníliarúddal és a reszelt citromhéjjal. A kész krémet habzsákba töltjük.
-
Lépés 5
Amikor kihűltek a lapok, megtöltjük a krémmel. 3 „emeletet” készítünk, benne 2 réteg krémmel. Végül a tetejét megszórjuk porcukorral, és málnával, pisztáciával díszítjük.