Gesztenyés rétes szivar vanília sodóval
- kb. 20 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 24 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss teljes kiőrlésű rétestészta 200 g
- 500 g gesztenyemassza
- 40 g vaj
A sodóhoz:
- 2 tojás sárgája
- 20 g liszt
- 40 g nádcukor
- 450 ml tej (15%-os)
- Pár csepp vanília esszencia
A díszítéshez:
- 5 szem aszalt meggy poharanként
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A lapokat kettesével helyezzük egymásra, majd hosszában vágjuk három csíkra, majd a csíkokat is harmadoljuk.
-
Lépés 3
A felengedett gesztenyemasszát vágjuk három részre, majd az így kapott darabokat négy egyforma csíkra. Ujjnyi vastagságú rudakat kapunk, ezeket formázzuk henger alakúra.
-
Lépés 4
A gesztenyerudakat csomagoljuk az előzőleg levágott rétescsíkokba.
-
Lépés 5
A szivarokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal, és 200 °C-ra előmelegített sütőben középső sínen kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára.
-
Lépés 6
A sodóhoz a 2 tojás sárgáját, a cukrot, lisztet, vaníliát kevés tejjel keverjük simára, majd a maradék tejet hozzáadva, állandó keverés mellett lassú tűzön főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Vegyük le a tűzről és tegyük félre hűlni.
-
Lépés 7
Miután kihűlt, öntsük a sodót poharakba, díszítsük az aszalt meggyel, és a gesztenyés szivarral.
Aszalt meggy helyett használhatunk más savanykásabb aszalt gyümölcsöt is, amely jól kiegészíti a gesztenye ízét!
A tetejére pluszban tejszínhabot is tehetünk!