
Túrós batyu

Egy igazi klasszikus, amit generációk óta szeretünk: a túrós batyu!
Hagyományosan leveles vagy vajas élesztős leveles tésztából készül, kívül finoman ropogós, belül pedig lágy és vajas – egyszerűen ellenállhatatlan. A túrós táskához pedig nem is kell különösebb alkalom: tökéletes reggeli egy csésze kávé vagy tea mellé, gyors nasi napközben, egy kis falat a svédasztalon… vagy csak úgy, amikor rád tör az édesség utáni vágy.
Frissen a sütőből egyszerűen verhetetlen!
Próbáld ki a receptünket, és készítsd el a kedvenc magyar klasszikust a Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tésztájából – garantáltan puha, illatos és isteni finom lesz!
- kb. 20 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 12 batyuhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 125 g túró (20%-os)
- 20 g cukor
- 5 g keményítő
- 1 csepp citromlé
- 1 tojás (szétválasztva)
- kevés porcukor a szóráshoz

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük
-
Lépés 2
A töltelékhez a túrót, a tojássárgáját, a cukrot, a kukoricakeményítőt és a citromlevet összekeverjük.
-
Lépés 3
A tésztát sütőpapírral együtt egy tepsibe kitekerjük, majd 12 négyzetre vágjuk.
-
Lépés 4
1 evőkanál tölteléket helyezzünk a négyzetek közepére, majd a sarkokat behajtjuk középre, és jó erősen lenyomjuk.
-
Lépés 5
A batyukat megkenjük a tojásfehérjével.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 7
Langyosan vagy kihűlve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Ha nagyobb túrós batyukat szeretnénk készíteni, vágjuk a tésztát 6 részre és 2 evőkanál tölteléket tegyünk mindegyik tésztára.