körtés rétes

Körtés rétes magvakkal

Isteni finom és könnyen elkészíthető őszi receptünk a körtés rétes magvakkal. Apróra vágott dióval kifejezetten ízletes, de használhatsz hozzá bármilyen olajos magvat, amit szeretsz.

  • kb. 30 perc
  • 200°C
  • 180°C
  • 40-50 perc

Hozzávalók 2 réteshez:

  • 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
  • 500 g érett körte hámozva, apróra vágva
  • 5 ek. cukor
  • 50 g dió (vagy mandula, mogyoró) durvára vágva
  • 50 g mazsola
  • 3 ek. körtepálinka
  • 1/2 citrom leve frissen facsarva
  • kevés őrölt fahéj
  • 50 g zsemlemorzsa
  • kevés porcukor a szóráshoz
  • olvasztott vaj a kenéséhez

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  2. Lépés 2

    A körtét összekeverjük a cukorral, a dióval, a mazsolával, a körtepálinkával, a frissen facsart citrom levével és egy csipet fahéjjal. Állni hagyjuk körülbelül 15 percig, majd hozzákeverjük a zsemlemorzsát.

  3. Lépés 3

    Egy réteslapot egy nedves konyharuhára kitekerünk, megkenjük vajjal, majd egy másik réteslapot 90°-al elforgatva ráhelyezünk.

  4. Lépés 4

    A töltelék felét a tészta alsó harmadán eloszlatjuk, a két szélén 3-3 cm-t szabadon hagyunk. Az oldalsó széleket visszahajtjuk, a tészta felső szélét megkenjük vajjal, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Ugyanezt megcsináljuk a többi tésztával is.

  5. Lépés 5

    A réteseket egy vajjal megkent tepsibe tesszük, és a réteseket is megkenjük vajjal.

  6. Lépés 6

    A réteseket a sütő középső sínén körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

Készítsünk hozzá körtepálinkás szószt: egy tk. vaníliás pudingport, 1 tojás sárgáját, 50 g kristálycukrot és 1 tk. vaníliás cukrot kevés tejjel habosra keverünk, majd 1/4 l forrásban lévő tejhez keverjük. Hagyjuk felforrni, majd kihűlni. Keverjünk bele 2 feles körtepálinkát, és tálaljuk a rétessel.

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!