Körtés rétes magvakkal
Isteni finom és könnyen elkészíthető őszi receptünk a körtés rétes magvakkal. Apróra vágott dióval kifejezetten ízletes, de használhatsz hozzá bármilyen olajos magvat, amit szeretsz.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 180°C
- 40-50 perc
Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 500 g érett körte hámozva, apróra vágva
- 5 ek. cukor
- 50 g dió (vagy mandula, mogyoró) durvára vágva
- 50 g mazsola
- 3 ek. körtepálinka
- 1/2 citrom leve frissen facsarva
- kevés őrölt fahéj
- 50 g zsemlemorzsa
- kevés porcukor a szóráshoz
- olvasztott vaj a kenéséhez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A körtét összekeverjük a cukorral, a dióval, a mazsolával, a körtepálinkával, a frissen facsart citrom levével és egy csipet fahéjjal. Állni hagyjuk körülbelül 15 percig, majd hozzákeverjük a zsemlemorzsát.
-
Lépés 3
Egy réteslapot egy nedves konyharuhára kitekerünk, megkenjük vajjal, majd egy másik réteslapot 90°-al elforgatva ráhelyezünk.
-
Lépés 4
A töltelék felét a tészta alsó harmadán eloszlatjuk, a két szélén 3-3 cm-t szabadon hagyunk. Az oldalsó széleket visszahajtjuk, a tészta felső szélét megkenjük vajjal, majd a konyharuha segítségével feltekerjük. Ugyanezt megcsináljuk a többi tésztával is.
-
Lépés 5
A réteseket egy vajjal megkent tepsibe tesszük, és a réteseket is megkenjük vajjal.
-
Lépés 6
A réteseket a sütő középső sínén körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Készítsünk hozzá körtepálinkás szószt: egy tk. vaníliás pudingport, 1 tojás sárgáját, 50 g kristálycukrot és 1 tk. vaníliás cukrot kevés tejjel habosra keverünk, majd 1/4 l forrásban lévő tejhez keverjük. Hagyjuk felforrni, majd kihűlni. Keverjünk bele 2 feles körtepálinkát, és tálaljuk a rétessel.