Mákvirág kalács
- 30 - 35 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 kalácshoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss élesztős leveles tészta 400 g
- 8 ek mák darálva
- 8 ek porcukor
- 50 g vaj olvasztva
- 12 g vaníliás cukor
- 1 citrom héja reszelve
- 1 tojás sárgája
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A friss élesztős leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki egy tepsire.
-
Lépés 3
A tésztát locsoljuk meg az olvasztott vajjal, szórjuk rá a mákos-porcukros keveréket, hintsük rá a vaníliás cukrot, majd reszeljük rá a citromhéjat.
-
Lépés 4
A töltelékkel megszórt tésztát tekerjük fel, majd hajtsuk koszorúba, a végeit illesszük össze és igazítsuk szép kerekre.
-
Lépés 5
A kalácsot éles késsel metsszük be, majd a bemetszett szeleteket fordítsuk félre, fektessuk lapjára.
-
Lépés 6
10 percig pihentessük szobahőmérsékleten, majd kenjük meg tojássárgájával.
-
Lépés 7
A kalácsot tegyük előmelegített sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.
Kínáljunk hozzá vajat és eperdzsemet!
A receptet Zsók Gézáné, Éva küldte be. Köszönjük szépen a kreatív receptet!