
Meggyes-diós lepény

Ez a meggyes-diós lepény a klasszikus torta kissé eltérő változata. Egyszerű, mégis tökéletes desszert különleges alkalmakra vagy meghitt délutánokra. Egy gombóc fagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva ez a lepény ellenállhatatlan csemege a vendégek számára.
- kb. 25 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 1 meggyes-diós lepényhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 300 g
- 3 ek. barna cukor
- 1 marék dió
- 50 g darált dió
- 500 g kimagozott meggy vagy cseresznye
- 1 kezeletlen narancs héja
- 1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Egy forró, száraz serpenyőben olvasszunk fel 2 evőkanál barna cukrot 1 teáskanál vízzel, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, adjuk hozzá a diót, és keverjük el, amíg karamellizálódik. Terítsük szét egy sütőpapíron, és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és megszórjuk a darált dióval. Hajtsuk be a tészta széleit kb. 3 cm-es körben és enyhén nyomkodjuk le. Keverjük össze a meggyet a narancshéjjal, és oszlassuk el a tésztán. Kenjük meg a széleket tojással, és szórjuk meg a maradék cukorral.
-
Lépés 4
A lepényt a sütő alsó sínén kb. 25 perc perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután szórjuk meg a karamellizált dióval.
A lepényt más gyümölcsökkel is elkészíthetjük, évszaktól és szezonalitástól függően.