Rétes spárgával
- kb. 20 - 25 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 1 csomó spárga, kb. 500 gr. zöld vagy fehér
- 1 csipet só
- Kevés cukor
- 1 db zsemle vagy fehérkenyér
- Kevés citromlé
- 400 g sonka szeletelve
- 250 g lágy sajt (mozarella vagy gouda) kockára vágva
- Só, bors frissen őrölve
- 1 cs petrezselyem aprítva
- étkezési keményítő
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A spárgát hámozzuk meg, tegyük forrásban lévő vízbe.
-
Lépés 3
Csipetnyi sót, cukrot, citromlevet és a zsemlét adjuk a főzővízhez. A spárgát főzzük félpuhára, majd hűtsük le.
-
Lépés 4
A sajtot vágjuk apró kockákra, keverjük el sóval, borssal, aprított petrezselyemmel és az étkezési keményítővel.
-
Lépés 5
Az egyik friss leveles tésztát tekerjük ki sütőpapírral együtt, a tészta alsó harmadát borítsuk be a fele sonka mennyiséggel, és erre halmozzuk a sajtmassza felét, majd a fele spárgát. Ismételjük meg a másik csomag tésztával is és a másik fél töltelék mennyiséggel.
-
Lépés 6
A tésztaszéleket hajtsuk be, a réteseket csavarjuk fel.
-
Lépés 7
A tésztákat tetejét kenjük meg a felvert tojással, majd előmelegített sütőben a középső sínen kb. 20 perc alatt süssük aranysárgára.
Ha friss fehér spárgát használunk, mindenképpen hámozzuk meg főzés előtt, a zöldet nem szükséges, csak a végeit letörni.
A citromlevet csak a fehér spárga főzéséhez használjuk, mivel a zöld spárga színét elhalványítja.