Tökös rétes
- 35 perc
- 220 °C
- 200 °C
- kb. 25 – 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 50 dkg tök sütve, péppé törve
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg zabpehely áztatva
- 1,5 dl tej
- 1 tojás
- Fél citrom leve
- Fél citrom héja reszelve
- méz ízlés szerint
- Csipetnyi só
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A töltelékhez a zabpehelyre öntsünk 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentessük.
-
Lépés 3
Közben a mazsolát mossuk meg és a szárát szedjük le.
-
Lépés 4
A sült tököt villával törjük péppé, keverjük össze a mézzel és a citromlével, majd adjuk hozzá az áztatott zabpelyhet is.
-
Lépés 5
Citromhéjjal és sóval ízesítsük.
-
Lépés 6
A Tante Fanny friss rétestésztát osszuk két részre.
-
Lépés 7
A már előre kinyújtott réteslap szélére egy csíkban kenjük rá a tökös töltelék felét, majd szorosan csavarjuk fel.
-
Lépés 8
Két végét kissé nyomkodjuk össze, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle.
-
Lépés 9
A másik tésztadarabot ugyanígy készítsük el. Tetejét a megmaradt tejjel kenjük be, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra süssük meg.
A rétes tetejét fahéjas porcukorral is megszórhatjuk, amely jól harmonizál ízben a mazsolás tökös mézes rétessel.