
Vegán téli zöldséges Jalousie

Jalousie, a maradékok megmentője. Egy igazán téli és egészséges recept: töltsd meg tönkölyös leveles tésztánkat vagy teljes kiőrlésű tésztánkat zöldségekkel, amiket a hűtőben találsz, és már kész is!
- 25 perc
- 220°C
- 200°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 téli zöldséges Jalousie-hoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- kb. 400 g blansírozott téli zöldség pl. 2 paszternák, 2 sárgarépa, 50 g zöldbab, 1/2 póréhagyma
- 1 kis lilahagyma
- 125 g vegán tejföl (pl. Creme VEGA)
- őrölt só, bors és szerecsendió
- 2 ek. növényi olaj a kenéshez

Friss tönkölyös leveles tészta
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük, majd középen ketté vágjuk. Az egyik tésztát hajtsuk félbe, és a hajtásra merőlegesen éles késsel vágjuk kb. 1,5 cm széles csíkokra, de ne vágjuk át teljesen, hanem a széleken hagyjunk kb. 2 cm-t szabadon.
-
Lépés 3
A zöldségeket apróra vágjuk, összekeverjük a vegán tejföllel, ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval. A tölteléket kenjük a másik tésztára úgy, hogy körbe itt is 2 cm szegélyt szabadon hagyunk.
-
Lépés 4
A félbehajtott tésztát kihajtjuk, majd a töltelékre helyezzük. A széleket erősen nyomjuk össze.
-
Lépés 5
A tésztát kenjük meg vékonyan olajjal.
-
Lépés 6
A Jalousie-t az előmelegített sütő középső sínén kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
A bevágott tészta-felet tegyük hűtőbe, mielőtt leterítenénk a tölteléket, így könnyebben tudunk majd dolgozni vele.