Mézeskalács parfé
Mézeskalács parfé egyszerűen – receptünkkel és friss mézeskalács tésztánkkal 7 gyors lépésben varázsolhatod ezt a finom klasszikust a karácsonyi desszertes tányérodra.
- 12-15 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc + 6 óra hűtés
Hozzávalók 1 parféhoz (kb. 8 adag):
- 1 cs. Tante Fanny friss mézeskalács tészta 400 g
- 350 g tejszín
- 4 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 1 csipet fahéj
- 1 ek. rum
- kevés olaj a kikenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C- ra előmelegítjük és a tésztát a leírásnak megfelelően előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát egy lisztezett munkafelületen kb. 35x20 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A tészta tetejét kenjük meg vékonyan vízzel.
-
Lépés 3
A mézeskalács tésztát az előmelegített sütő középső rácsán kb. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
Egy kb. 22 cm-es kenyérsütő formát vékonyan kikenünk olajjal, majd folpackkal kibéleljük. A kihűlt mézeskalács tésztát négy csíkra vágjuk (kb. 20x8 cm). A maradék tésztát szétmorzsoljuk és később díszítésre használjuk.
-
Lépés 5
A parfé keverékhez kemény habbá verjük a tejszínt, majd ez is hagyjuk visszahűlni. Egy fémtálban, forrásban lévő víz felett habosra verjük a tojássárgájákat, a porcukrot, a fahéjat és a rumot. Levesszük a tűzről, majd robotgéppel könnyű, krémes állagúra verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
-
Lépés 6
A parfé krémet és a mézeskalács szeleteket felváltva rétegezzük a kenyérsütő formába, majd legalább 6 órára a fagyasztóba tesszük.
-
Lépés 7
A parfét kivesszük egy tálalótányérra, eltávolítjuk a fóliát, majd a maradék mézeskalács morzsával díszítjük.
-
Lépés 8
A mézeskalács parfé szeleteket tálaljuk forralt boros meggyel (lásd: Tipp), vagy tálalásig tartsuk a fagyasztóban.
A forralt boros meggy elkészítéséhez forraljunk fel egy üveg meggy levét 1 teáskanál forralt boros fűszerkeverékkel. Keverjünk simára 2 ek. kukoricakeményítőt 50 ml vörösborral, majd ezzel a keverékkel sűrítsük be a meggylevet. Keverjük hozzá a meggyet és melegen tálaljuk a parfé mellé.