Görög Galaktoboureko
Galaktoboureko vagyis görög grízes krémes. A galaktoboureko egy hagyományos görög desszert: vajjal meglocsolt ropogósra sült réteslapok, finom grízes krémmel töltve, illatos sziruppal meglocsolva.
- kb. 35 perc
 - 210°C
 - 190°C
 - kb. 25 perc
 
Hozzávalók 1 tepsihez (kb. 20 x 20 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
 - 210 g cukor
 - 1-1 tk. citrom reszelt héja és leve
 - 1 fahéjrúd
 - 30 g búzadara
 - 1/2 cs. vaníliás pudingpor
 - 375 ml tej
 - 1 tojás
 - 1 tojássárgája
 - 2 ek. olvasztott vaj
 
                            Elkészítés
- 
            Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük és a tepsit az olvasztott vajjal megkenjük.
 - 
            Lépés 2
150 g cukrot 125 ml vízzel, a fahéjjal és 1-1 teáskanál reszelt citrom héjával és levével összefőzzük, majd hagyjuk a szirupot kihűlni.
 - 
            Lépés 3
A búzadarát a pudingporral és egy kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzákeverjük a búzadarát és addig kevergetjük a tűzön, amíg be nem sűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzhelyről.
 - 
            Lépés 4
A tojást és a sárgáját 60 g cukorral összekeverjük és beleöntjük a forró búzadarába.
 - 
            Lépés 5
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és a tészta felét a formába tesszük. A grízpudingot a tésztára öntjük, majd a tészta másik felét ráhatjuk a töltelékre.
 - 
            Lépés 6
A tésztát vékonyan megkenjük vajjal és késsel rácsosan bevágjuk a tetejét.
 - 
            Lépés 7
A grízes krémest a sütő legalsó sínén kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
 - 
            Lépés 8
Miután kivettük a sütőből a galaktoboureko-t, öntsük le hideg sziruppal.
 - 
            Lépés 9
Tálaljuk akár melegen, vagy várjuk meg amíg kihűl.
 
Formázzuk a tészta tetejét kedvünk szerint, akár rácsos formában, akár gyémántokat formálva, ez megkönnyíti a vágást, miután elkészült a grízes krémes.