Galaktoboureko

Görög Galaktoboureko

Galaktoboureko vagyis görög grízes krémes. A galaktoboureko egy hagyományos görög desszert: vajjal meglocsolt ropogósra sült réteslapok, finom grízes krémmel töltve, illatos sziruppal meglocsolva.

  • kb. 35 perc
  • 210°C
  • 190°C
  • kb. 25 perc

Hozzávalók 1 tepsihez (kb. 20 x 20 cm):

  • 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
  • 210 g cukor
  • 1-1 tk. citrom reszelt héja és leve
  • 1 fahéjrúd
  • 30 g búzadara
  • 1/2 cs. vaníliás pudingpor
  • 375 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek. olvasztott vaj

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük és a tepsit az olvasztott vajjal megkenjük.

  2. Lépés 2

    150 g cukrot 125 ml vízzel, a fahéjjal és 1-1 teáskanál reszelt citrom héjával és levével összefőzzük, majd hagyjuk a szirupot kihűlni.

  3. Lépés 3

    A búzadarát a pudingporral és egy kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzákeverjük a búzadarát és addig kevergetjük a tűzön, amíg be nem sűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzhelyről.

  4. Lépés 4

    A tojást és a sárgáját 60 g cukorral összekeverjük és beleöntjük a forró búzadarába.

  5. Lépés 5

    A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és a tészta felét a formába tesszük. A grízpudingot a tésztára öntjük, majd a tészta másik felét ráhatjuk a töltelékre.

  6. Lépés 6

    A tésztát vékonyan megkenjük vajjal és késsel rácsosan bevágjuk a tetejét.

  7. Lépés 7

    A grízes krémest a sütő legalsó sínén kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

  8. Lépés 8

    Miután kivettük a sütőből a galaktoboureko-t, öntsük le hideg sziruppal.

  9. Lépés 9

    Tálaljuk akár melegen, vagy várjuk meg amíg kihűl.

Tipp

Formázzuk a tészta tetejét kedvünk szerint, akár rácsos formában, akár gyémántokat formálva, ez megkönnyíti a vágást, miután elkészült a grízes krémes.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!