Duplán töltött rétes

Töltött rétes, ahogy Te szereted! Almás és mákos verzióban is elkészítheted, vagy kombinálhatod a két ízt! Lepd meg vele magadat és a családot is.

  • kb. 30 perc
  • 180°C
  • 160°C
  • kb. 20 perc

Hozzávalók 1 réteshez:

Az almás töltelékhez:

  • 1 alma kimagozva, apróra kockázva
  • ½ tk. fahéj őrölve
  • 2 ek. citromlé
  • 2 ek. zsemlemorzsa

A mákos töltelékhez:

  • 100 g mák darálva
  • 100 ml tej
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 tojás a kenéshez
  • mák a szóráshoz

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük.

  2. Lépés 2

    A töltelékhez az almakockákat a fahéjjal, a citromlével és a zsemlemorzsával jól összekeverjük. A mákot a tejjel, kristálycukorral és a reszelt citromhéjjal dolgozzuk össze.

  3. Lépés 3

    A tésztát közvetlenül a hűtőből kivéve előkészítjük és a sütőpapírral együtt egy tepsibe tekerjük. A tésztát a tojással megkenjük.

  4. Lépés 4

    A tészta alsó harmadán eloszlatjuk az almás masszát úgy, hogy a szélektől 2-2 cm szabadon maradjon. A tésztát az almás masszára hajtjuk úgy, hogy kb. 5 cm szélességben lefedje.

  5. Lépés 5

    A mákos tölteléket a tészta tetejére tesszük. A széleknél 2-2 cm-t szabadon hagyunk és a maradék tésztát visszahajtjuk a mákos töltelékre. Az egészet szorosan összenyomjuk. Tojással bekenjük és mákkal megszórjuk a tetejét.

  6. Lépés 6

    A rétest a sütő legalsó sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

Okos ötlet: Az almás töltelék helyett baracklekvár is használhatunk. Ekkor érdemes a mákos töltelékkel kezdeni a sütemény formázását, hogy tartást adjon a tésztának.

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!