Epres krémes
- 10 - 12 perc
- 190 °C
- 170 °C
- 25 - 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 8 szelethez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 10 dkg fehér nádcukor porrá őrölve
- 1 ek epervelő
- 4 kisebb szem eper félbevágva
- 8 db kis mentalevél
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 3 tojás
- 170 ml tej
- 2 ek méz
- 1 citrom leve
- 150 ml epervelő
- 1 nagy pohár tejfől (magas zsírtartalmú)
- 15 dkg eper turmixolva
- 8 lap zselatin
- 5 ek víz
A krémhez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A leveles tésztát vegyük ki a csomagolásból, sütőpapírral együtt tekerjük ki, és vágjuk ketté. Az egyik lapot vágjuk fel 8 egyforma méretű téglalapra.
-
Lépés 3
A tésztalapokat spricceljük meg vízzel, villával szurkáljuk meg, majd előmelegített 190 fokos sütőben a középső sínre helyezve süssük aranybarnára.
-
Lépés 4
-
Lépés 5
A krémhez a tojásokat, mézet, és a keményítőt gőz fölött, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé.
-
Lépés 6
A tejfölből a savót csepegtessük ki.
-
Lépés 7
Az epret mossuk meg, és turmixoljuk pépesre.
-
Lépés 8
A főzött krémhez adjuk hozzá a citromlevet és az epervelőt, majd a kicsepegtetett tejfölt is, és jól keverjük össze, majd 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
-
Lépés 9
8 lap zselatint olvasszunk fel 5 ek vízzel, majd adjuk a kihűlt krémhez, és alaposan keverjük át.
-
Lépés 10
A nagyobb tésztalapot tegyük akkora tepsibe, vagy sütőformába, mint maga a lap. A tésztalapra öntsük a krém felét, erre tegyük az eperszeleteket, és kenjük rá a maradék krémet, végül 1 órára tegyük fagyasztóba.
-
Lépés 11
Időközben a kis tésztalapokat díszítsük ki: A porrá őrölt nádcukrot keverjük ki az 1 ek epervelővel, és ezt a cukormázat kenjük a tésztalapokra.
-
Lépés 12
A tésztalapokat helyezzük a megdermedt krém tetejére. A sütemények tetejét díszítsük mentalevelekkel és félbevágott eperszemekkel.
-
Lépés 13
Hűtőszekrényben 1-2 óráig pihentessük, majd szeletelve tálaljuk.
Próbáljuk ki a receptet eper helyett málnával is!