Fasírozott torta kelkáposztával borítva
- 60+10 perc
- 170°C, majd 200°C
- 160°C, majd 190°C
- 30 perc
Hozzávalók:
8 személyre:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 1 kg sertés-marha darált hús vegyesen
- 2 ek étolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db zsemle
- 8 ek bio zabpehely (vagy 2 zsemle)
- 5 dkg őrölt dióbél
- 2 dl tej
- 4 tojás
- 2 teáskanál pritamin paprikakrém
- 2 teáskanál mustár
- 1 teáskanál csípős paprikakrém
- 1 teáskanál majoránna
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 1,2 kg burgonya – héjában főzve, meghámozva, karikákra vágva
- 16 nagy kelkáposztalevél blansírozva
- 4 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
-
Lépés 1
A felszeletelt zsemléket tejben beáztatjuk.
-
Lépés 2
A hagymát apróra vágjuk, olajon megdinszteljük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és az őrölt pirospaprikát.
-
Lépés 3
A kinyomkodott zsemléket egy nagy tálban összekeverjük a darált hússal, zabpehellyel, dióbéllel, tojással, paprikás hagymával és az ízesítőkkel.
-
Lépés 4
A megmosott kelkáposztaleveleket forrásban lévő, sós vízben kb. 3 percig forraljuk, majd hideg vízben lehűtjük és lecsepegtetjük.
-
Lépés 5
Egy kerek, mélyebb tűzálló tálat sütőpapírral kibélelünk, rászórjuk a zsemlemorzsa felét, ráterítjük a főtt burgonyát, majd megszórjuk a maradék morzsával. Ráhalmozzuk a húsos masszát, majd 170 °C-os sütőben kb. 60 percig sütjük.
-
Lépés 6
A friss leveles tésztát kb. 10 perccel a felhasználás előtt kivesszük a hűtőből. Sütőpapírral együtt kitekrjük, majd egy tányér segítségével egy kört vágunk ki belőle a sütőtál méretének megfelelően. A kör alakú tésztalapot tésztarácsozó segítségével berácsozzuk.
-
Lépés 7
A fasírozottat kivesszük a sütőből, és a sütő hőmérsékletét 200 °C-ra növeljük.
-
Lépés 8
A húst a blansírozott kelkáposztalevelekkel betakarjuk, majd a rácsozott tésztát kicsit széthúzzuk, hogy a rácsok szépen látszódjanak, és ezt terítjük a káposztára.
-
Lépés 9
Felvert tojással megkenjük és kb. 10 - 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
-
Lépés 10
Langyosan, cikkekre vágva friss zöldsalátával tálaljuk.
Okos ötlet: Kiadós egytálétel. A hús fűszerezését ki-ki ízlése szerint variálhatja. Zabpehely, vagy dióval megbolondítva, különlegessé tehetjük a fasírozottat.