 
            
                        Ferdinánd tekercs
 
            A Ferdinánd egy karcagi kalács fajta, aminek a receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza, a hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása volt. Vajas-kelt tésztás, porcukros finomság, amit hagyományosan öntöttvas edényben készítettek, azonban friss tésztánkból az otthoni sütőben is könnyedén elkészítheted. Próbáld ki most fahéjas-marcipános verzióban egy krémes, gőzölgő kávé mellé.
- 15 - 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 10 csigához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 1 tojás
- 120 g marcipán massza
- 2 ek. tej
- 1 ek. lekvár tetszőlegesen (pl. szilva)
- porcukor
- fahéj
 
                            Elkészítés
- 
            Lépés 1A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük. 
- 
            Lépés 2A tojást szétválasztjuk, a marcipánt amennyire lehet apróra vágjuk. A tojásfehérjét, lekvárt és marcipánt egy kézi habverővel simára keverjük. 
- 
            Lépés 3A tésztát előkészítjük, a sütőpapírral együtt kitekerjük és lehúzzuk róla. A marcipánt egyenletesen elosztjuk a tésztán. 
- 
            Lépés 4A hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük és kb. 10 szeletre vágjuk. Egy fakanál nyelével minden szelet közepét hosszában benyomjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 
- 
            Lépés 5A tojássárgát egy kanál tejjel felverjük és megkenjük vele a tekercseket. Cukorrral elkevert fahéjjal megszórjuk. 
- 
            Lépés 6A sütő középső sínén kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 
A lekvárt szabadon variálhatod, használhatsz akár szilva, szeder vagy eperlekvárt is.
 
                 
                    		 
                    		 
                    		