Káposztás rétes
A zamatos káposztás rétes nem az a fogás, amire mindenki ugrik, azonban aki szereti, az nagyon szereti. A káposztás rétes messze nem annyira bonyolult étel, mint amennyire annak tartja a közvélemény, hisz kész réteslapból viszonylag gyorsan elkészíthető finomság. Faluhelyen régen gyakran készített étel volt, mert többnyire minden volt hozzá otthon. Amolyan második fogás, de frissen sütve akár meleg előételként is megállja a helyét.
- 30-35 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 50 perc
Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 100 g szalonna kockákra vágva
- 2 vöröshagyma apróra vágva
- 1 löttyintés száraz fehérbor
- 250 ml húsleves alaplé
- 1 kg fehérkáposzta apróra vágva
- 125 ml habtejszín
- őrölt só és cayanne-bors
- 2 tk. kömény őrölve
- kevés vaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a szalonna zsírjában megdinszteljük. A megtisztított káposztát (a torzsát kivágtuk) hozzáadjuk a szalonnához és a hagymához, majd felöntjük a húsleveslével, és körülbelül 30 percig pároljuk.
-
Lépés 3
Ízlés szerint fűszerezzük sóval, cayenne borssal és az őrölt köménnyel. Miután leöntöttük a maradék levet a káposztáról, és az kihűlt, hozzákeverjük a habtejszínt.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük egy tepsibe és a tölteléket az alsó harmadán elosztjuk. Hajtsuk be a tészta széleit, és egy konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest és az illeszkedéssel lefelé fordítjuk. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
-
Lépés 5
A rétest az előmelegített sütő középső sínén kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rozmaringos vajjal tálalva igazi ínyenc falat.