Káposztás rétes
Klasszikus

Káposztás rétes

A zamatos káposztás rétes nem az a fogás, amire mindenki ugrik, azonban aki szereti, az nagyon szereti. A káposztás rétes messze nem annyira bonyolult étel, mint amennyire annak tartja a közvélemény, hisz kész réteslapból viszonylag gyorsan elkészíthető finomság. Faluhelyen régen gyakran készített étel volt, mert többnyire minden volt hozzá otthon. Amolyan második fogás, de frissen sütve akár meleg előételként is megállja a helyét.

  • 30-35 perc
  • 200°C
  • 180°C
  • kb. 50 perc

Hozzávalók 2 réteshez:

  • 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
  • 100 g szalonna kockákra vágva
  • 2 vöröshagyma apróra vágva
  • 1 löttyintés száraz fehérbor
  • 250 ml húsleves alaplé
  • 1 kg fehérkáposzta apróra vágva
  • 125 ml habtejszín
  • őrölt só és cayanne-bors
  • 2 tk. kömény őrölve
  • kevés vaj a kenéshez

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  2. Lépés 2

    A szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a szalonna zsírjában megdinszteljük. A megtisztított káposztát (a torzsát kivágtuk) hozzáadjuk a szalonnához és a hagymához, majd felöntjük a húsleveslével, és körülbelül 30 percig pároljuk.

  3. Lépés 3

    Ízlés szerint fűszerezzük sóval, cayenne borssal és az őrölt köménnyel. Miután leöntöttük a maradék levet a káposztáról, és az kihűlt, hozzákeverjük a habtejszínt.

  4. Lépés 4

    A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük egy tepsibe és a tölteléket az alsó harmadán elosztjuk. Hajtsuk be a tészta széleit, és egy konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest és az illeszkedéssel lefelé fordítjuk. A tetejét megkenjük olvasztott vajjal.

  5. Lépés 5

    A rétest az előmelegített sütő középső sínén kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

Rozmaringos vajjal tálalva igazi ínyenc falat.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!