Lazacos pirog
- kb. 40 perc
- 170 °C
- 150 °C
- kb. 45 perc
Hozzávalók Hozzávalók 3 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 4 dkg finomliszt
- 30 dkg friss paraj
- 60 dkg lazacfilé
- 1 dl tejszín
- 20 dkg rizs főve
- 1 tojás
- 3 db kemény tojás
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- Kevés citromlé
- Só, bors, szerencsendió ízlés szerint
- Kevés Fűszerpaprika
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A megmosott parajt egy lábasba tesszük és hozzáadjuk a tejszín felét, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, szerecsendiót és pirospaprikát. Folyamatos kevergetés mellett közepes tűzön néhány perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
-
Lépés 3
A főtt rizst elkeverjük a megmosott tejszínnel, az egész tojással, citromlével, sóval, borssal, és egy késhegynyi őrölt szerecendióval.
-
Lépés 4
A leveles tésztát három egyenlő részre osztjuk. A rizst szintén harmadoljuk, majd a harmadrész felét a tészta egyik felére halmozzuk. Ezt követi a paraj és a darált/aprított lazac harmad része, majd egy hosszában félbevágott keménytojás. Végül a maradék rizst is rátesszük és ráhajtjuk a szabadon maradt tésztafelet. A széleket összenyomkodjuk, nehogy sütés közben szétnyíljon. Mindenzt ismételjük meg a másik két adaggal is.
-
Lépés 5
Végül a szeleteket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Friss salátával vagy főtt, párolt zöldségekkel tálaljuk.