Rebarbarás rétes pirított mandulával
- 25-30 perc
- 220 °C
- 200 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 700 g rebarbara hámozva, 3 cm-es darabokra vágva
- 2 ek kristálycukor
- 100 g porcukor
- 50 g mandula szeletelve
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citorm héja reszelve
- 1 késhegynyi fahéj őrölve
- 1 tojás a kenéshez
A vajas morzsához:
- 60 g zsemlemorzsa
- 60 g vaj olvasztva
- 1 ek kristálycukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vajat serpenyőben olvasszuk fel, a zsemlemorzsát és a kristálycukrot adjuk hozzá, és pirítsuk aranybarnára. A rebarbarát keverjük össze 2 ek kristálycukorral, 20 percig pihentessük, majd a képződött levet öntsük le.
-
Lépés 3
A töltelékhez a többi hozzávalót keverjük össze, és keverjük bele a vajas morzsa felét. Rövid ideig hagyjuk állni.
-
Lépés 4
A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki, a vajas morzsa felét kenjük a tésztára, majd erre tegyük a tölteléket, majd a maradék morzsát szórjuk rá.
-
Lépés 5
A tészta egyik felét kenjük meg tojással, majd a tésztát mindkét oldalról hajtsuk a töltelékre. A rétest még egyszer kenjük meg tojással, és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben a középső sínen kb. 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
Rebarbara vásárlásánál ügyeljünk a frissességére, a puha, foltos, fonnyadt szárakat ne vásároljuk meg. Nagyon fontos, hogy a rebarbara szára az ehető, a levelet minden esetben el kell távolítani, mert mérgező!