
Babka gyökérzöldségekkel

Ez a vegetáriánus babka gyökérzöldségekből készült pestóval, friss pizza tésztából pont a hideg évszakra való. A téli zöldségek, mint a paszternák, a petrezselyemgyökér, a zeller és a póréhagyma ízletes töltelékként találkoznak az XXL pizzatésztánkkal.
- kb. 30-40 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 1 babkához:
- 1 cs. Tante Fanny friss pizzatészta XXL 550 g
- 250 g gyökérzöldség (pl. zeller, paszternák, petrezselyemgyökér, póréhagyma) meghámozva, apróra vágva
- 50 ml főzőtejszín
- 1 csokor Friss bazsalikom levél vagy petrezselyemlevél apróra vágva
- őrölt só, bors és szerecsendió

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A gyökérzöldségeket forrásban lévő vízben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. A zöldségeket összeturmixoljuk, majd a zöldfűszerrel és a tejszínnel simára keverjük. Ha kell, egy kis főzővizet hozzáadhatunk, hogy krémes állagot kapjunk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és egyenletesen megkenjük a zöldségkrémmel, 3 cm-es szegélyt üresen hagyva a tészta szélén.
-
Lépés 4
A tésztát széltében szorosan feltekerjük, ezután éles késsel hosszában kettévágjuk, és a két szálat egymásba csavarjuk.
-
Lépés 5
A tésztát a sütőpapírral együtt egy kb. 24-30 cm-es püspökkenyér formába helyezzük.
-
Lépés 6
A babkát előmelegített sütő alsó sínén 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Igény szerint adhatunk a töltelékhez még 50 g pörkölt fenyőmagot, diót vagy napraforgómagot.