Csicseriborsó – torta
- kb. 20 perc
- 160 ºC
- 140 ºC
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 2 kis fej hagyma finomra vágva
- 3 gerezd fokhagyma összenyomva
- 2 tk mustármag
- 2 tk fekete kömény
- 1 tk római kömény őrölve
- 200 g csicseriborsó főzve
- 1 db zellerszár vékony szeletekre vágva
- 1 db kis sárgarépa felkockázva
- citromhéj reszelve
- 200 ml humusz
- só bors
- Olívaolaj a sütéshez
- 500 ml kókusztej
- 500 ml hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 ek paradicsomszósz
- 1 ek gyömbér őrölve vagy frissen reszelve
- 1 ek galgant gyökér őrölve vagy frissen reszelve
- 500 g cukor
- 3 db lime levél
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 160°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A hagymát, fokhagymát és a fűszereket kevés olívaolajon futtassuk. 5 perc után a többi hozzávalót is adjuk hozzá, sóval és borssal fűszerezzük. Tegyük sütőbe és kb. 20 percig "süssük".
-
Lépés 3
A szószhoz a limelevélen kívül minden hozzávalót tegyünk egy fazékba, és főzzük fel. Botmixerrel pürésítsük és sóval ízesítsük. Adjuk hozzá a limeleveleket is, és az egészet további 10 percig főzzük. A leveleket csak pürésítés után adjuk hozzá, és hagjyuk a szószban!
-
Lépés 4
A sütőformát kenjük ki margarinnal. A tésztát tegyük a formába és kb. 12 percig süssük elő, majd töltsük bele a masszát, és további 10 percig süssük. A paradicsomos-kókuszos szósszal tálaljuk.
Ha a töltelék a sütőben még túl folyós, a csicseriborsó egy részét pürésítsük, hogy felvegye a folyadékot.