Díszes almáspite juharsziruppal

  • kb. 45 perc
  • 190°C
  • 170°C
  • kb. 35 perc

Hozzávalók: Egy 28 ø cm tortaformához:

  • 2 cs. Tante Fanny friss linzer tészta 300 g
  • 20 g Vaj
  • 40 g zsemlemorzsa
  • 4 közepes alma hámozva, magozva, kis kockákra vágva
  • ½ tk. fahéj őrölve
  • 40 g dió darálva
  • 215 ml juharszirup
  • 1 tojás a kenéshez felverve
  • 1 tk. liszt a forma lisztezéséhez
  • Kevés vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 190° C-ra előmelegítjük. A tésztát a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően előkészítjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni. A zsemlemorzsa felét összekeverjük az almával, fahájjal, dióval és 8 ek. juharsziruppal.

  2. Lépés 2

    A tésztát kitekerjük, a sütőpapírt eltávolítjuk és a kikent formába fektetjük. (Alternatív megoldásként a tésztát a sütőpapírral együtt is a formába helyezhetjük). A tészta lelógó részeit
    visszahajtogatjuk a szélére.

  3. Lépés 3

    A vajas zsemlemorzsa maradék felét egyenletesen a tésztára szórjuk, majd az almás masszát rátöltjük úgy, hogy a forma szélétől ½ cm szabadon maradjon. A második tésztát is
    kitekerjük, meglisztezzük, megfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Újból meglisztezzük és kiszúróformával mintákat formázunk. A díszes tésztát az almamasszára helyezzük és a túlérő részeket levágjuk.

  4. Lépés 4

    Tojással megkenjük és kb. 45 perc alatt a legalsó sínen készre sütjük. A maradék juharszirupot a tetejére csöpögtetjük és tálalhatjuk.

Tipp

Okos ötlet: Az alma helyett használhatunk szilvát vagy körtét is. A diót pedig helyettesíthetjük mogyoróval és mandulával is.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!