paradicsomos Tarte Tatin

Francia paradicsomos Tarte Tatin

Értékeld a receptet
Erste Bewertung:

Um deine Bewertung einzutragen wird ein Cookie abgelegt und die IP-Adresse psdeudonymisiert gespeichert.
Bitte lies und bestätige hierzu auch unsere Datenschutzerklärung.

Bewerten
0 / 5
0 Elkészítés

A francia mediterrán fordított torta, a tarte tatin, sósan-édesen, koktélparadicsommal. A fordított torta eredetileg a véletlen műve volt, azonban olyan jól sikerült, hogy igazi klasszikussá vált. Attól zseniális, hogy a tésztaréteg alatt sül, párolódik és karamellizálódik krémesre a töltelék (ami lehet édes és sós is, vagy mindkettő), a tészta pedig nem ázik el, hanem finom ropogós marad.

  • 25-30 perc
  • 200°C
  • 180°C
  • kb. 20 perc

Hozzávalók 1 tortához:

  • 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. fehér balzsamecet
  • 400 g koktélparadicsom félbevágva
  • 2-2 szál rozmaring és kakukkfű
  • 4 szál friss tárkony vagy bazsalikom a díszítéshez
  • 1 hőálló és tapadásmentes serpenyő (A fogantyúnak is hőállónak kell lennie!)
A francia mediterrán fordított torta, a tarte tatin, sósan-édesen, koktélparadicsommal. A fordított torta eredetileg a véletlen műve volt, azonban olyan jól sikerült, hogy igazi klasszikussá vált. Attól zseniális, hogy a tésztaréteg alatt sül, párolódik és karamellizálódik krémesre a töltelék (ami lehet édes és sós is, vagy mindkettő), a tészta pedig nem ázik el, hanem finom ropogós marad.

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  2. Lépés 2

    Egy hőálló, tapadásmentes serpenyőt felhevítünk a tűzhelyen, majd beletesszük a cukrot és a balzsamecetet és lassú tűzön körülbelül 5 perc alatt karamellizáljuk.

  3. Lépés 3

    Hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a rozmaringot és a kakukkfüvet, majd összekeverjük és ízlés szerint sóval borssal ízesítjük. A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és lazán a paradicsomra tesszük. A lelógó tésztaszéleket levágjuk és a tésztára tesszük díszítésként. A tésztát többször megszurkáljuk villával.

  4. Lépés 4

    A tarte tatint a középső sínen kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

  5. Lépés 5

    Sütés után óvatosan fejjel lefelé a tányérra borítjuk, majd tárkonnyal díszítjük. Azonnal tálaljuk, így a leveles tészta nem tud átázni a paradicsom levétől.

Tipp

Paradicsom helyett használhatunk 500 g apróra vágott paprikát is.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!