Körtés – sáfrányos batyu

- 20 perc
- 220 °C
- 200 °C
- kb. 20 - 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 12 batyuhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 4 db érett körte hámozva, darabolva
- 50 ml víz
- 50 ml fehérbor
- 1 cs sáfrány
- 40 g méz
- 100 g mandula darálva
- 1 tojás kenéshez

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 210°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki, és vágjuk 12 x 12 cm-es négyzetekre.
-
Lépés 3
A töltelékhez a körtét vágjuk kis darabokra. A vizet, fehérbort és mézet főzzük fel, adjuk hozzá a körtét és sáfrányt, és kb. 7 percig főzzük, amíg a körte meg nem puhul, majd hagyjuk hűlni. A körtét szűrjük le, és a folyadékot tegyük félre a mandulás töltelékhez.
-
Lépés 4
A félretett levet főzzük fel, keverjük bele a mandulát, még egyszer főzzük fel egy kicsit, és a masszát hagyjuk hűlni.
-
Lépés 5
A leveles tésztát felvert tojással kenjük meg, a tésztanégyzetek közepére tegyünk 1 - 1 evőkanál mandulás masszát, kicsit lapítsuk le, és tegyünk rá 1 kanál körtés tölteléket.
-
Lépés 6
Hajtsuk össze a tésztát, könnyedén nyomjuk össze, és kenjük meg tojással.
-
Lépés 7
Középső sínen kb. 20 percig süssük, amíg a tészta szép aranysárga nem lesz. Kicsit hagyjuk hűlni, és porcukorral meghintve tálaljuk.
A kiváló minőségű öntethez a krémet az edénnyel együtt tegyük hideg vízbe és folyamatos kavargatás közben hűtsük le.