Laskagomba leveles kosárkában
- kb. 10 perc
- 210 °C
- 190 °C
- 15 perc
Hozzávalók 4-5 kosárkához:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 25 dkg laskagomba nagyobb darabokra vágva
- 1 szál póréhagyma felkarikázva
- Só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2 dl friss házi tejföl
- 1 ek ételkeményítő
- 5 dkg vaj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vajon dinszteljük meg a felkarikázott póréhagyma fehér részét és a nagyobb darabokra vágott gombát. Fűszerekkel ízesítsük, majd kb. 6-7 perc elteltével sűrítsük be a keményítővel elkevert tejföllel.
-
Lépés 3
A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki, majd egy kb. 12 cm széles átmérőjű formával 4 - 5 kosárkát szúrjunk ki belőle (ezt akár egy pohárral is megtehetjük), majd vegyük elő a muffin sütőt.
-
Lépés 4
Olajozzuk ki a formák belsejét, peremét is, hogy a megsült tészta ne ragadjon oda, és könnyen kivehessük majd a formából.
-
Lépés 5
A tésztákat kenjük meg felvert tojással. A maradék tésztából szúrjunk ki pár gomba formát. Ezzel mutatósabb lesz a fogás.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 8-10 perc alatt süssük ki a kosárkákat.
-
Lépés 7
Ha kihűlt, töltsük meg a kosárkákat a töltelékkel és helyezzük a tetejükre a gombaformákat!
Ezt a fogást előre is el lehet készíteni. Ám figyeljünk oda arra, hogy a ragut és a kosarakat ne együtt, azaz ne töltve melegítsük meg, mert a ragu eláztathatja a kosarakat. Célszerű a kosarakat, nem túl forró sütőben, 1-3 perc alatt megmelegíteni.
Jól illik ehhez az ételhez a fehérhús, grillezett halfilé. (pangazius, tonhal)
Köszönjük szépen Hadarik Rita receptjét!