máglyarakás

Máglyarakás

kelt tésztafonat almával
Értékeld a receptet
Erste Bewertung:

Um deine Bewertung einzutragen wird ein Cookie abgelegt und die IP-Adresse psdeudonymisiert gespeichert.
Bitte lies und bestätige hierzu auch unsere Datenschutzerklärung.

Bewerten
5 / 5
1 Bewertung

Pont olyan, mintha csak a nagymama sütötte volna… A finom almás, fahéjas és mandulás rakottas – ami Ausztriában és itthon is „Máglyarakás” néven ismert -, nosztalgiát ébreszt bennünk a nagymama sütőművészete iránt. A máglyarakás igazi klasszikus a sütemények között.

  • kb. 65 perc
  • 180°C
  • 160°C
  • kb. 25 perc

Hozzávalók:

  • 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
  • 0,5 l tej
  • 4 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 80 g cukor
  • 1 tk. fahéj
  • 2-3 savanykás alma (pl. jonagold, idared) vékonyra szeletelve
  • 50 g mandulapehely
  • ízlés szerint 3 evőkanál rumos mazsola

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180 fokra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  2. Lépés 2

    A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és hosszában három csíkra vágjuk. Minden tésztacsíkból egy-egy rudat sodrunk, majd a három rudat copfba fonjuk.

  3. Lépés 3

    A fonott tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire helyezzük, és megkenjük tojássárgájával.

  4. Lépés 4

    A sütő középső sínén kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.

  5. Lépés 5

    A tejet, a tojást, a cukrot és a fahéjat egy magas falú edényben összekeverjük botmixerrel. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumos mazsolát is.

  6. Lépés 6

    A kihűlt copfot felvágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd ezeket egy (kb. 30x20 cm) tálban az almaszeletekkel felváltva egymásra rakjuk. Ráöntjük a mázat, a tetejét pedig megszórjuk mandulapehellyel.

  7. Lépés 7

    A máglyarakást a sütő legalsó sínén további kb. 40 percig sütjük. Ha szükséges, a sütési idő felénél a tetejét lefedjük alufóliával vagy sütőpapírral.

Tipp

Tálaljuk még melegen, vaníliaszósszal vagy vaníliafagyival.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!