samosa

Samosa

Indiai töltött tészta

A Samosa egy izgalmas, indiai töltött tészta, aminek rengeteg különböző variációja létezik. Hajtogatják háromszögbe vagy félholdba, töltik mindenfélével, zöldséggel, vagy hússal, minden esetben az indiai konyhához hűen, intenzíven fűszerezve, ami nem feltétlenül jelenti, hogy csípősen készítik el. A samosa mindig bő zsiradékban sül, de ha diétásabb verziót szeretnénk, sütőben is elkészíthetjük, így könnyen magunkkal vihetjük kirándulásra, piknikre vagy uzsonnának az iskolába.

  • kb. 20 perc
  • 200°C
  • 180°C
  • kb. 40 perc

Hozzávalók kb. 18 Samosa-hoz:

  • 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
  • 2 vöröshagyma hámozva, apróra vágva
  • 800 g darált bárányhús
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 újhagyma apróra vágva
  • 1 ek. gyömbér apróra vágva
  • 1 chilipaprika kimagozva, apróra vágva
  • 2 tk. kurkuma
  • 2 tk. Garam masala (indiai curry fűszer)
  • 3 ek. olívaolaj
  • kevés vaj a kenéshez
  • őrölt só
samosa

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  2. Lépés 2

    A hagymát egy kevés olívaolajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a bárányhúst és jól megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, újhagymát, gyömbért, chilit és a fűszereket, alacsony lángon pár percig sütjük, majd lehűtjük.

  3. Lépés 3

    A tésztalapokat hosszában 3 csíkra vágjuk, majd a tésztacsíkokat megkenjük vajjal.

  4. Lépés 4

    1-2 evőkanál tölteléket teszünk a tésztacsík jobb alsó végére, majd a bal szélét a töltelékre hajtjuk, úgy, hogy háromszög alakuljon ki. Ezután ugyanígy felhajtjuk a tésztát, amíg a csík el nem fogy, és a töltelék körül több réteg tészta nem lesz.

  5. Lépés 5

    A maradék tésztacsíkokat is ugyanígy megtöltjük és felhajtjuk, majd vajjal megkenjük ezeket a batyukat.

  6. Lépés 6

    A samosa-kat a sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp

A Samosa forró olajban/zsírban is kisüthető.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!