katalán krém

Spanyol katalán krém torta

Értékeld a receptet
Erste Bewertung:

Um deine Bewertung einzutragen wird ein Cookie abgelegt und die IP-Adresse psdeudonymisiert gespeichert.
Bitte lies und bestätige hierzu auch unsere Datenschutzerklärung.

Bewerten
0 / 5
0 Bewertungen

A ropogós, karamellizált tető miatt ezt a krémes katalán desszertet gyakran tévesztik össze a francia crème brûlée-vel. Ez az édes katalán krém azonban nem olyan nehéz, vagy zsíros, mint a francia unokatestvére, ezáltal tehet kellemesebbé egy paella-vacsorát.

  • 40-50 perc
  • 190°C
  • 170°C
  • kb. 20 perc + 4 óra hűtési idő

Hozzávalók 1 tortához (ø 26 cm):

  • 1 cs. Tante Fanny friss omlós quiche és linzertészta 300 g
  • Kevés vaj a forma kikenéséhez
  • 400 g szárított hüvelyesek (lencse vagy bab) a vaksütéshez
  • 4 lap zselatin
  • 500 ml tej
  • 20 g kukoricakeményítő
  • 5 tojássárgája
  • 100 g nádcukor
  • + egy kevés cukor a karamellizáláshoz
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 tk. fahéj

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük és a tortaformát megkenjük vajjal.

  2. Lépés 2

    A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és a kivajazott formába tesszük. A lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk és a tészta alját villával megszurkáljuk.

  3. Lépés 3

    A tésztára sütőpapírt helyezünk, majd rászórjuk a hüvelyeseket a vaksütéshez. A tortát a sütő legalsó sínén kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

  4. Lépés 4

    A tortát kivesszük a sütőből, leöntjük róla a hüvelyesek és hagyjuk kihűlni.

  5. Lépés 5

    450 ml tejet felforralunk. A maradék tejet a keményítővel, a tojássárgájával, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejhez és kevergetés mellett további egy percig főzzük.

  6. Lépés 6

    A zselatin lapokat a tejes töltelékbe keverjük és a tortára öntjük. Legalább 4 órán keresztül hagyjuk pihenni a hűtőben.

  7. Lépés 7

    A tortát vegyük ki a formából, majd fogyasztás előtt egy kevés cukrot egyenlőképpen elosztunk a torta tetején és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.

Tipp

A tojásfehérjéket egy lezárt dobozban tegyük a fagyasztóba, ahol akár 6 hónapig tárolhatjuk. Felengedés után készíthetünk belőle macaronokat vagy habrolót.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!