Tésztában sült lazac fehérboros mártással
- 25 - 30 perc
- 210 °C
- 190 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 300 g lazacfilé
- 200 g tőkehalfilé felkockázva
- 2 ek spenót passzírozva
- 1/4 l tejszínhab
- 1 citrom leve
- Só, bors ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 tojás a kenéshez
- 1/8 l száraz fehérbor
- 1 db újhagyma finomra vágva
- 1/4 l tejszínhab lehűtve
- Só, fehér bors ízlés szerint
- 20 g vaj
- citromlé
A bormártáshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A tejszínhabot a töltelék készítése előtt egy órával tegyük a mélyhűtőbe! A spenótot, ha mélyhűtött, vegyük ki, hogy felengedjen.
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A finomra vágott újhagymát (fehér részét) vajon futtassunk meg, fehérborral öntsük fel, majd kapcsoljuk a lángot takarékra. A tejszínt öntsük hozzá, sóval és borssal ízesítsük, majd főzzük krémesre. Citromlével ízesítsük.
-
Lépés 4
A tőkehalfilét aprítsuk kis kockákra, és tegyük hűvös helyre.
-
Lépés 5
A lazacfilét enyhén fűszerezzük sóval és borssal, és locsoljuk meg citromlével.
-
Lépés 6
A felkockázott tőkehalat a felolvasztott spenóttal és egy fél gerezd fokhagymával tegyük kelyhes turmixba, pürésítsük, és a jéghideg tejszínt is adjuk hozzá. Sima, homogén masszát kell kapjunk. Sóval és borssal ízesítsük.
-
Lépés 7
A vajas leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki egy tepsire. A spenótos masszát kenjük a tésztára, a széleken 3 - 4 cm-t hagyjunk szabadon.
-
Lépés 8
A lazacfilét fektessük középre, és a szabadon hagyott tésztaszélet az egyik oldalon kenjük meg felvert tojással. A tésztaszéleket hajtsuk a lazacfilére, úgy, hogy a tojással megkent részt hagyjuk a végére, hogy a másik tésztára ráragadjon.
-
Lépés 9
A rétest felvert tojással kenjük meg. és kb. 25 - 30 percig süssük, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha légkeveréses sütőben sütjük, a sütési idő pár perccel lerövidül!
Ehhez az ízletes réteshez szervírozzunk ropogós zöldségeket, mint pl. brokkolirózsák, és kínáljunk hozzá száraz fehérbort.