Túrós felfújt (szlovén recept)
- kb. 30 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 30 - 35 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 sütőformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 250 g túró
- 2 tojás sárgája
- 1/4 l tejföl
- 2 tojás
- só
- vaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A túrót a tojás sárgájával, sóval és kevés tejföllel keverjük össze.
-
Lépés 3
A maradék tejfölt az egész tojásokkal keverjük össze és sózzuk.
-
Lépés 4
Egy nagyobb sütőformát kenjünk ki vajjal, és két réteslapot fektessünk a formába úgy, hogy a szélek valamennyire kilógjanak.
-
Lépés 5
A tésztát olvasztott vajjal kenjük meg, szórjunk rá a túróból, és locsoljunk rá a tejfölből. A tésztaszéleket hajtsuk be, hogy a tölteléket eltakarja.
-
Lépés 6
Ismét tejföl, túró, tejföl rétegezése következik, majd végül takarjuk be a maradék két réteslappal.
-
Lépés 7
A legfelső tésztát jól kenjük meg tejföllel, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük aranysárgára.
Ezt az ételt szeletekre vágva hidegen és melegen egyaránt tálalhatjuk.
Friss édes linzertésztából elkészített változata is ismert és kedvelt finomság.