Szezonális uzsonnásdoboz

Mit tegyek ma az ételdobozba? Legyél akár óvodában, iskolában, egyetemen vagy az irodában: ha nálad is örök téma, hogy mi legyen a tízórai vagy az uzsonna, akkor a legjobb helyen jársz! Ötleteink segítségével színt és változatosságot vihetsz az ételdobozba, mindezt a természettel összhangban.

Hasonló receptek

A tízóraink és az uzsonnánk legyen egészséges, friss és változatos. Nemcsak a gyerekeinké, hanem a miénk is. De mit is tegyünk a dobozba? Előre összefoglaltuk neked a legfontosabb kérdéseket, és megmutatjuk, milyen receptekkel és élelmiszerekkel töltheted meg úgy a dobozodat, hogy minden évszakban igazán finom és szezonális ételeket fogyassz.

 

Mit szeretsz?

Természetesen mindannyian szeretnénk egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni. Ehhez először is rengeteg gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani. Felnőttként ez (többnyire) könnyebben megy. Ha gyermeked nem eszi meg a „zöldeket”, akkor nézd meg az „Egészséges ételdoboz” című blogbejegyzésünket, és olvasd el az Ételdoboz-tippjeinket. Az ízlésünk persze eltérő, de mivel a szezonális, így érett gyümölcsök és zöldségek egyszerűen sokkal, de sokkal finomabbak, ezért (az esetek túlnyomó többségében) ezek is bekerülnek a kicsik és nagyok ételdobozába.

Minek van épp szezonja?

Mivel nálunk a legtöbb gyümölcs és zöldség egész évben kapható, nem mindig könnyű megválaszolni a szezonalitás kérdését. Segítségképp különböző letölthető szezonális naptárakat állítottunk össze neked: így mindig pontosan tudod, éppen melyik gyümölcs, zöldség vagy fűszernövény érik, és melyik mehet az ételdobozba.

 

Mi kerüljön a dobozba?

Sok ételdobozban külön rekeszei vannak a különböző élelmiszerek számára. Ez nemcsak azért praktikus, mert így nem keverednek össze az ételek, hanem azért is, mert ezekben a bento dobozokban öntet vagy joghurt is szállítható anélkül, hogy kiömlene.

A szénhidrátok teltségérzetet biztosítanak, így mindenképpen a tízórai és az uzsonna részét képezik. Ez éppúgy lehet egy klasszikus szendvics vagy kenyér, tészta valamilyen szósszal (akár előző napi, felmelegítve), mint egy szelet pizza, wrap stb. De erről majd később;) Továbbá friss gyümölcs és zöldség, néha egy-egy tojás, joghurt vagy mártogatós. És természetesen néha egy kis édesség is kerülhet a dobozba. Az évszaknak megfelelően konkrét étel-összeállításokat gyűjtöttünk össze neked a négy részből álló bento dobozokhoz igazítva. Mielőtt elkezdjük, néhány ötlet az innivalókhoz: A vizedet ízesítheted az évszaknak megfelelően. Ehhez egyszerűen keverj a vízbe friss fűszernövényeket, apróra vágott gyümölcsöket és zöldségeket. Nagyon finom!

Tavaszi ételdoboz

Tavasszal lassan de biztosan előbújnak a földből az első zöld növények. Már májustól kaphatók az első szabadföldi zöldségek, például a saláta vagy a korai sárgarépa, a retek és a karalábé. A gyümölcsöket tekintve a melegebb területeken ebben az évszakban szerencséd lehet a cseresznyével. Ráadásul már friss fűszernövényeket is vághatunk. Ami a gyümölcsöket és zöldségeket illeti, a tavaly eltett gyümölcsöt és zöldséget is használhatod.

 

Tavaszi ötleteink:

  1. BAJOR ZSEMLE TOJÁSOS FŰSZERVAJJAL

A bajor zsemlénk receptjét itt találod, valamint mutatjuk a tojásos fűszervaj receptjét is:

Hozzávalók:

  • 2 keményre főzött tojás
  • 100 g túró
  • 100 g tejföl
  • fél teáskanál mustár
  • 2 teáskanál metélőhagyma
  • 1 teáskanál petrezselyem
  • 1 teáskanál növényi olaj
  • só, bors

Elkészítés:

A tojásokon kívül valamennyi hozzávalót keverd krémesre. Majd vágd a tojásokat a lehető legkisebbre és dolgozd össze a masszával. Az így kapott fűszervajjal kend meg a bajor zsemléket, és tegyél bele szeletelt retket.

  1. APRÓRA VÁGOTT KÁPOSZTA ÉS RÉPA HASÁBOK

  2. SZELETELT ALMA

  3. HÁZI KÉSZÍTÉSŰ MÜZLISZELET

Van egy egyszerű, otthon elkészíthető müzli receptünk a számodra. És ami a legjobb: Rögtön többet is készíthetsz belőle későbbre!

Nyári ételdoboz

Nyáron tulajdonképpen minden van bőségesen. Rengeteg zöldség és gyümölcs minden formában és színben – csak győzzünk választani. Van egy tuti javaslatunk a számodra:

  1. ÍZLETES MUFFIN PARADICSOMMAL ÉS BORSÓVAL

A pikáns kiadós muffin receptünket itt találod. Tipp: Legyél kreatív, és meríts ötleteket a kertből, a hűtődből vagy a termelői piacon – bármilyen más szezonális zöldséggel feldobhatod a muffinokat.

  1. SZEDER-SZŐLŐ NYÁRSAK

  2. UBORKASZELETEK FŰSZERES MÁRTOGATÓSSAL

A fűszeres mártogatóshoz a következőkre lesz szükséged:

  • fél pohár tejföl
  • fél pohár crème fraîche
  • só, bors
  • 1 csepp citromlé
  • 1 evőkanál bazsalikom
  • 1 evőkanál borsikafű – de természetesen bármilyen más fűszert is használhatsz a mártogatóshoz, amit a gyermeked szeret.

Elkészítés:

A fűszereket vágd apróra és keverd össze a többi hozzávalóval.

  1. SZEDRES-MÁLNÁS GRANOLA

Ehhez egyszerűen tegyél szedret és málnát a dobozba és adj hozzá granolát.

Őszi ételdoboz

Kora ősszel a nyár íze még visszaköszön a kései gyümölcsökben és zöldségekben, de késő ősszel is terem belőlük elegendő egy bőséges, színes ételdoboz összeállításához.

  1. PIRÍTOTT KEMENCÉS LÁNGOS CAPRESE SALÁTÁVAL

Ez a caprese toast recept remek módja a kései paradicsom felhasználásának – hidegen is nagyon finom.

  1. KÖRTESZELETEK PIROS SZŐLŐVEL

  2. KESUDIÓS-MAZSOLÁS MIX

  3. SÜLT SÜTŐTÖK BAZSALIKOMOS PESTOVAL

A hokkaidó tök vagy butternut tök különösen finom, ha megsütjük. Ehhez egyszerűen vágd szeletekre a tököket és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fűszerezd sóval és borssal, és locsold meg olívaolajjal. A tökszeleteket 180 fokon alul-felül sütéssel 30-40 percig kell sütni.

Pesto receptünket itt találod:

  • 50 gramm bazsalikomlevél
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál fenyőmag
  • 2 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 csepp citromlé
  • Tetszőlegesen: kis tejföl, kenyér; díszítheted gránátalmamaggal és pirított fenyőmaggal.

A pesto elkészítése:

A fenyőmagot óvatosan pirítsd aranybarnára a serpenyőben. A bazsalikomot az olajjal, a citromlével és a fenyőmaggal együtt pürésítsd finomra, és ha szükséges, adj hozzá még egy kevés olajat. Majd add hozzá a parmezánt, és ízesítsd sóval.

Téli ételdoboz

Télen több tárolt zöldséget és gyümölcsöt kell használnod. Sebaj, még mindig rengeteg lehetőség van az ételdoboz összeállítására finom, szezonális élelmiszerekkel. Tipp:

  1. PASZTERNÁKOS ÉS SÁRGARÉPÁS LEPÉNY

Ez a szezonális paszternákos-sárgarépás lepény előző nap elkészítve a legfinomabb – de tegyél félre belőle uzsonnára is.

  1. FŐTT GESZTENYE

  2. ALMÁS-SAJTOS NYÁRS

  3. DATOLYÁS ENERGIAGOLYÓK

Receptünk 30 db golyó elkészítéséhez… A müzliszeletekhez hasonlóan energiagolyókból is készíthetsz többet. Jó nassolást kívánunk!