epres szélforgók

Epres szélforgók

  • 15-20 perc
  • 200°C
  • 180°C
  • kb. 20 perc

Hozzávalók:

  • q cs. Tante Fanny friss élesztős leveles tészta 400 g
  • 1-2 marék szagos müge
  • 250 ml tej
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 cs. vaníliapudingpor
  • 1 tojássárgája a kenéshez
  • 2 ek. mandulaforgács a szóráshoz
  • 200 g friss eper felezve vagy negyedelve
  • egy kevés szagos müge a díszítéshez

Elkészítés

  1. Lépés 1

    A szagos mügét előző nap a tejjel összeforraljuk, hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

  2. Lépés 2

    Másnap a sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.

  3. Lépés 3

    A mügés tejet leszűrjük, majd 3 evőkanál tejet a cukorral és a pudingporral simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és a simára kevert pudingporral összeöntjük.

  4. Lépés 4

    A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük. A tésztát 6 négyzetre vágjuk. A tészták sarkait átlósan bevágjuk, körülbelül 3 cm-t szabadon hagyunk középen. Minden második sarkot visszahajtunk és tojássárgájával megkenünk. A tészták közepére 2-3 evőkanálnyi pudingot teszünk, majd megszórjuk a szélmalmokat mandulaforgáccsal.

  5. Lépés 5

    A szélforgókat a sütő középső sínén kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd megszórjuk eperrel és szagos mügével díszítjük.

Tipp

A szagos müge betakarítása április vége és május eleje között történik. Feldolgozás előtt tegyük körülbelül 2 napra a hűtőbe vagy a napra, ez erősebb aromákat kölcsönöz a fűszernek. Ha az aromáját már nem érezzük, elpárolgott, ne használjuk már a fűszernövényt. Amennyiben nem tudunk beszerezni szagos mügét, nyugodtan készítsük el a receptet anélkül.

Még több hasonló recept

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!

Psszt… engedd meg, hogy még több, hasonlóan ínycsiklandó receptet küldjünk az email fiókodba!