Charcuterie board 1

Charcuterie board

Hasonló receptek

Charcuterie Board – Követendő étel-trend

Szépen tálalt falatkák egy tálon, ahonnan mindenki közösen eszik. Imádjuk a charcuterie board vegyestálat! Mit tudsz arról, honnan ered és hogyan készíthetsz tökéletes boardot ízletes finomságokkal?

A charcuterie boarddal kis erőfeszítéssel maximális kulináris wow-hatást érhetsz el, felhasználhatod azokat az élelmiszereket, amelyeket gyakran amúgy is tartasz otthon, minden ízléshez passzol, stílusosan etethetsz meg egyszerre több embert, és egyúttal követheted a „Snackification” étel-trendet – így írja le Hanni Rützler élelmiszerkutató a szabályszerű nagy étkezésekről a rugalmas mini-étkezésekre való átállást. Nem csoda, hogy a snackboard-trend az USA-ból hozzánk is „begyűrűzött”.

Mik azok a charcuterie boardok?

A charcuterie board – amelyet Snackboardnak is neveznek – egyszerűen és kreatívan szervírozott tálakat jelent. Korábban nevezték „Jausenbrettl-nek”, „Brotzeitbrettl-nek” (tízórais vagy uzsonnás tálnak) vagy egyszerűen hidegtálnak. Való igaz, hogy a charcuterie vagy snackboard egy fokkal stílusosabb és sokrétűbb elnevezés. Ezt a már majdnem kétmillió felugró kép is mutatja, ha az Instagramon rákeresel a #charcuterieboard és #snackboard szavakra. Egészen egyszerűen fogsz egy nagy vágódeszkát, egy tálcát, egy nagy tányért, egy kőlapot vagy akár közvetlenül az asztal közepére (pl. egy szép terítőre) is tálalhatod a falatkákat. Az utóbbi neve grazing table, az első három pedig a grazing board, ami kb. bőségtálat jelent. Így vagy úgy, de mindig hidegen tálalt, szépen és ízlésesen elrendezett falatkákról, azaz egy „hidegtál 3.0”-ról van szó, amelyet közösen fogyaszthatunk el.

 

Honnan ered a charcuterie board?

Ez a trend hozzánk az USA-ból érkezett. A boardok eredete azonban a charcuterie, ami francia nyelvről lefordítva felvágottat, kolbászt jelent. Maga a gondolat tehát nem újkeletű, csupán a kivitelezés színesebb és gazdagabb. A charcuterie boardon így kínálhatunk felvágottat, ez azonban nem kötelező eleme a tálnak. Kreativitásodnak a board elrendezését illetően csak Te magad szabhatsz határt.

Mi kerüljön egy az instagramon is jól mutató charcuterie boardra?

A boardok elsődlegesen alapvető élelmiszerekből állnak, azaz készételekből, mint a konzervek, savanyúságok, befőttek, friss gyümölcsök és zöldségek, mártogatósok … alapvetően bármi, ami jó ízű, felkerülhet egy ilyen boardra. Egy hagyományos charcuterie board elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:

  1. Kenyér és cracker

Mivel a snackboardok nagyon változatosak, ez a kenyérválasztékra is igaz. Kínáld a teljes kiőrlésű kenyereket crackerekkel, grissinivel, bagettel, ciabattával, vagy süsd meg hozzá friss tésztáink egyikét, pl. lepény-csigáinkat, tavaszi fűszeres nyársainkat vagy fokhagymás lepényünket.

  1. Mártogatósok

A zöldség mellé különböző mártogatósokat is kínálhatsz. A mártogatós készülhet joghurtos vagy tejfölös alappal, lehet humusz, salsa vagy csatni. E finomság lehet házi készítésű vagy készen vásárolt – minden attól függ, hogy mennyi időd van, vagy mennyi időt szeretnél rászánni.

  1. Savanyúságok

Nincsen hagyományos charcuterie board savanyított zöldségek nélkül. Szárított paradicsom, olívabogyó, savanyított hagyma, savanyú uborka. Mindent tegyél a tálra, amit szeretsz.

  1. Friss zöldségek

Ezek semmi esetre sem hiányozhatnak. Hagyd egészben a kisebb méretű zöldségeket, például a datolyaparadicsomot vagy a retket és szeleteld fel a paprikát, karalábét, répát, stb. A zellerszár is nagyon jól mutat a tálon.

  1. Felvágottak és sajtok

Ezt is variálhatod és a különböző felvágottakat/kolbászokat és sajtokat különféle módon szeletelt formában kínálhatod. A vastagabbra vágott szalámi tökéletesen mutat a leheletvékony prosciuttóval. Vagy ideális párosítás egy egész darabka brie sajt kockára vágott cheddarral és ementáli sajtból készült rudacskákkal.

  1. Gyümölcsök

Nyersen vagy szárítottan kerüljenek fel a tálra. A datolya, aszalt szilva vagy szárított sárgabarack éppúgy megfelelő, mint az apróra vágott friss alma, ananász, mangó, körte vagy az egész szőlőszemek…

  1. Magvak

A kesudiót, diót és társait egészben, kis kupacokban, a tányér több pontján elhelyezve tálald.

 

Milyen charcuterie boardok léteznek?

Ezek ezerféle változatban léteznek. Először is attól függ, milyen napszakban kínálod. A reggeli vagy brunch idején kínált charcuterie boardok ugyanolyan csábítóak, mint azok a snackboardok, amelyeket este tálalsz a barátoknak és a család számára. Vegetáriánus vagy vegán változatban is elkészítheted a boardodat. Vagy tálalhatod bizonyos tematika szerint. Pl. olasz board déli finomságokkal, Halloween-snackboard, Valentin-napi snackboard, gyümölcs snackboard vagy akár édességes snackboard. Légy kreatív!