Sáfrány

A sáfrányt egy, a krókuszfélék családjához tartozó növény bibéjéből nyerik. 1 kg sáfrányhoz kb. 100000 db bibe szükséges, amit kézzel szednek.
Az őrölt sáfrány kedvelt fűszer, az ételeknek szép, sárga színt kölcsönöz. Étvágygerjesztő hatású, valamint az idegrendszerre és a szívre is kedvezően hat.

Sárgabarack

Nagyon népszerű gyümölcs, különböző rétesek, gyümölcsös lepények elengedhetetlen hozzávalója. Túrós édességek, lepények, táskák remek ízesítője.

Sodrófa

Ha a sodrófát bevonja fóliával, majd belisztezi, nyújtáskor a tészta nem ragad a fához. Ez a tipp különösen kekszek készítésénél segít.

Sütőformák

Fém, üveg vagy kerámia – a sütőformáknak tüzállónak kell lenni legalább 250 °C-ig. A porcelán-, agyag- és kerámiaedényekben készített ételek kívül finom ropogósak, belül szaftosak maradnak. A fémből készült formák nagyon jó hővezetők, így a főzési/sütési idő lerövidül. Az öntöttvasból és nemesacélból készült edények jól tartják a hőt, az étel nem hűl ki olyan hamar. Ha szeretné látni, hogy “viselkedik” az étel sütés közben – válasszon üvegből készült tűzálló tálat.

Sütőpor

A sütőpor fő alkotóeleme a nátrium-hidrogénkarbonát, ami savas anyag, pl. bórkő hatására szén-dioxidot bocsát ki. Ennek hatására a tészta sütés közben szépen feljön, és laza szerkezetű lesz.