Tojás

A tojás könnyen romlandó, ezért fontos a helyes tárolás. A legjobb, ha az eredeti tojásdobozban tartja. Vásárláskor a kerekebb oldala van felfelé, hogy a levegővel telt kis rész ép maradjon, és a tojás ne romolhasson meg. A tojást mindig hűtőszekrényben ajánlott tárolni.

Tojás sárgája

A tojás sárgája nagyszerű hozzávaló a krémek finomításához.

Tök

A tökök kínálata óriási. Itt egy kis áttekintés a különböző fajtákról:

Spagettitök: kb. 25 cm hosszúra nő. Sós vízben az egészet egyben meg szokták főzni, vagy ha a fazék túl kicsi, félbevágják.

Hokkaido tök: súlya akár a 2 kg-ot is elérheti. Íze édeskés, főzéskor a héja is megpuhul.

Muskát tök: íze, mint ahogy a neve is mutatja, a szerecsendió aromájára emlékeztet. Nyersen is fogyasztható. Súlya akár a 40 kg-ot is elérheti.

Sütőtök: Krémes állagú, édes ízű tök. Ahogy a neve is utal rá, elsősorban sütve fogyasztható. A sült tök pürésítve sütemények tölteléke is lehet. Próbálja ki a sütőtökös papucsot.

Patiszon: szedés után minél hamarabb ajánlatos elkészíteni, nem lehet túl sokáig tárolni. Súlya kb. 300 g. Főzve vagy rántva ajánlott elkészíteni.

Van kedve tökkel készült ételekhez? Próbálja ki a tökös – hagymás pizzátfriss pizzatésztából.

Tortabevonók

A tortabevonók kakaóvaj tartalma magasabb, mint a csokoládéké. Ezért olvasztott állapotban szép vékony rétegben lehet vele a süteményt bevonni.

Tejcsokoládés bevonó: kevesebb kakaót tartalmaz, mint az étcsokoládés. 30 – 31˚ C-on lehet vele a legkönnyebben dolgozni.

Fehér bevonó: Kakaóvaj tartalma magas, ezen kívül cukrot és teljes tejport tartalmaz. Ajánlott 30˚ C-on olvasztani.

Étbevonó: mind közül ennek a legmagasabb a kakaótartalma. Nem annyira édes, 31 – 32˚ C-on ajánlott olvasztani.