Vaj

A vajat tejszínből készítik, addig köpülik, amíg a kívánt állagot el nem érik. A vajat már több, mint 5000 éve ismerik, és használják. Mindig lezárt edényben kell tárolni, hogy ne vegye át más élelmiszerek ízét. Próbálja ki a friss vajas leveles tésztát, már sütéskor érezhető a finom vajas illat.

Vajas leveles tészta

A friss vajas leveles tészta, vajjal finomítva, ajánlott finom sütemények (édes vagy sós) elkészítéséhez, kiflikhez vagy táskákhoz. Az isteni vaj illat belengi az egész házat.

Vakon sütés

A linzertésztát töltelék nélkül előre is megsütheti. A tésztát fektesse sütőpapírral együtt sütőformába, és rakja meg hüvelyesekkel, pl. babbal, vagy lencsével. Így a tészta alja szép egyenletes lesz, és a tészta formába igazított pereme sem hajlik be. Miután ez elkészült, a süteményt töltse meg a kívánt krémmel, és süsse készre a tésztát. Vakon sütésnél fontos, hogy a sütőforma az alsó sínen legyen. A felhasznált babot, vagy lencsét újra és újra felhasználhatja.

Vaníliarúd

A vanília egy trópusi kúszó orchidea termése. A virágai sárgák. A vaníliaaromájú feketésbarna magok hüvelyben helyezkednek el.

A vanília illata étvágygerjesztően hat.

Vaníliás cukor

Otthon is készíthet vaníliás cukrot: csavaros üvegbe tegyen kb. 250g cukorhoz egy vaníliarudat.